"Reguli mai dure" pentru imigranţii din Marea Britanie
Guvernul britanic a anunţat noi măsuri pentru combaterea imigraţiei întrucât determină creşterea şomajului. Un raport recent arată însă că aceste temeri sunt nefondate.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 10 Ianuarie 2012, 15:32
În prezent, rata şomajului în Marea Britanie se situează la 8,3%, adică peste 2.600.000 de persoane, cifra reprezentând un record negativ.
Ministerul de interne aplică reguli mai dure pentru cetăţenii străini care vor să locuiască în Marea Britanie, pe motiv că influxul mare de imigranţi ar fi una din cauzele care determină creşterea şomajului şi poate provoca o criză a locuinţelor.
De asemenea, a fost readusă în discuţie posibila abrogare a legii drepturilor omului, fapt ce ar permite expulzarea mai rapidă a infractorilor străini.
Ministerul de interne a anunţat reguli stricte şi pentru cei care doresc să obţină cetăţenia britanică şi a promis că va începe o campanie dură împotriva căsătoriilor aranjate sau forţate.
Tot ca măsură de prevenire a imigraţiei, guvernul de la Londra a decis să prelungească cu încă doi ani perioada de restricţie pentru cetăţenii români şi bulgari care vor să lucreze în Marea Britanie.
Un raport recent al Institutului Naţional pentru Studii Sociale şi Economice arată că aceste temeri sunt nefondate, neexistând dovezi clare că imigraţia influenţează în vreun fel numărul şomerilor.
Potrivit acestuia, imigraţia a influenţat foarte puţin sau chiar deloc rata şomajului din ultimii ani, chiar şi în perioada de recesiune.
Autorii studiului susţin că se poate vorbi cel mult de un impact modest asupra sectorului de muncă necalificată, care nu justifică introducerea imigraţiei pe lista cauzelor care generează o creştere a şomajului.
Rezultatele acestui raport sunt contrazise însă de un studiu al organizaţiei neguvernamentale Migration Watch, dat publicităţii zilele trecute, care pretinde că a descoperit o legătură directă între imigraţie şi şomaj, în special în rândul tinerilor.
Vicepreşedintele organizaţiei, Alp Mehmet, a recunoscut însă la BBC că cercetările sunt incomplete.
"Noi nu spunem că imigraţia cauzează o creştere a şomajului în rândul tinerilor, dar în ultimii şapte ani, din Europa de Est au sosit circa 600.000 de imigranţi, fapt ce a coincis cu o dublare a ratei şomajului. Ar fi greşeală să nu luăm în calcul că aceşti oameni care au venit aici şi au obţinut locuri de muncă nu au influenţat într-un fel fenomenul" a mai spus vicepreşedintele Migration Watch, Alp Mehmet.