Regulamentul privind migraţia şi azilul în Parlamentul European
În Parlamentul European a început votul asupra celor 10 acte normative care formează regulamentul privind migraţia şi azilul.
Articol de Radio România Actualităţi, 10 Aprilie 2024, 19:11
În Parlamentul European a început votul asupra celor 10 acte normative care formează regulamentul privind migraţia şi azilul. Este unul din cele importante dosare ale actualei legislaturi, în condiţiile în care migraţia s-a accentuat în ultimii ani, în special cea dinspre Nordul Africii.
Corespondentul RRA Bogdan Isopescu are detalii: ”Pactul privind migraţia şi azilul este primul regulament care impune o abordare unitară la nivelul tuturor stator membre. Acesta aduce proceduri mai rapide pentru selectarea celor care au dreptul la azil şi, în acelaşi timp, întoarcerea celor care nu se califică.
Un alt element nou este scanarea tuturor migranţilor şi includerea lor într-o bază de dată comună, în încercarea de a limita intrările persoanelor care reprezintă riscuri la adresa securităţii comunitare. În acelaşi timp este instituit un mecanism al solidarităţii, prin care statele asaltate de azilanţi vor fi ajutate de celelalte state membre, prin relocări sau prin finanţare.
Opozanţii pachetului legislativ sunt dreapta şi stânga politică extremă din Parlament. Dreapta spune că pactul nu impune un control şi o limitare suficientă a migraţiei; de partea cealaltă, stânga spune că pactul atentează la drepturile azilanţilor şi instituie un regim de detenţie la graniţa Uniunii Europene pentru a fi posibilă trierea migranţilor.
Tineke Strik, Verzii Europeni: ”Sunt foarte îngrijorată că aceste reguli vor bloca pe cei care caută azil, chiar şi familiile cu copii, luni de-a rândul la graniţele Uniunii. Această lege erodează drepturile azilanţilor şi riscăm deportări periculoase.”
Cei mai mulţi parlamentari par a susţine varianta finală a pactului, aşa cum pledează şi Comisia Europeană.
Margaritis Schinas, vicepreşedintele Comisiei: ”Astăzi nu avem un sistem european pentru a gestiona migraţia. Asta e bine pentru cei care vor să câştige voturi pe seama faptului că avem probleme cu migraţia, dar nu este bine pentru restul. Nu este bine pentru cetăţeni.”
Este prima dată în ultimii 10 ani când statele comunitare au ajuns la un consens în Consiliu, însă acum este rândul Parlamentului să dea votul final. Ultima legislatură europeană a înregistrat un eşec în privinţa iniţiativei de îmbunătăţire a politicilor privind migraţia şi este unul din subiectele preluate în retorica politică populistă sau extremistă care a crescut în Europa ultimilor ani.”/editor Florin Lepadatu/