Reglementarea strictă a sectorului nebancar "este necesară"
Europa nu are voie să uite cauzele crizei financiare, a avertizat comisarul european pentru piaţa internă, Michel Barnier, odată cu lansarea unei consultări pe tema reglementării instituţiilor financiare nebancare.
19 Martie 2012, 20:07
Aşa-numitul sistem bancar paralel a fost identificat drept sursa crizei financiare din 2008, iar Comisia Europeană vrea evaluarea şi reglementarea acestui sistem nebancar.
Şi în România funcţionează numeroase instituţii financiare nebancare. Acestea dau credite şi garanţii de credit sau efectuează transformări de lichidităţi sau de scadenţe fără a fi reglementate, aşa cum sunt băncile.
În aceeaşi categorie intră şi unele fonduri de investiţii sau produse cu caracteristici specifice depozitelor, dar şi fondurile speculative, precum şi societăţile de asigurăre şi reasigurare, care emit sau garantează produse de credit.
Comisarul Michel Barnier a explicat motivele pentru care reglementarea strictă a sectorului nebancar este necesară.
"Ştim că sectorul financiar e extrem de creativ şi uneori chiar inovativ şi îşi poate transfera o parte a activităţii a acelor produse cu grad ridicat de risc în zonele care nu sunt reglementate. S-ar crea astfel premisele pentru o nouă criză", a spus Michel Barnier.
Potrivit Consiliului pentru Stabilitate Financiară, un for internaţional care se ocupă de astfel de reglementări, valoarea activităţilor desfăşurate de instituţiile financiare nebancare era estimată în 2010 la nivel global la 46 de mii de miliarde de euro, aproape 30% din valoarea totală a sectorului financiar.
În prezent, arată Consiliul, aceste activităţi au luat amploare în Europa şi au început să se reducă în SUA.
Consultarea lansată luni de Comisie se va încheia în luna iunie şi face parte dintr-un proiect mai amplu al oficialilor europeni, menit să reducă riscurile unei noi crize.
Se mai găsesc pe această agendă reglementări care să ducă la recâştigarea încrederii consumatorilor, investitorii în produse financiare ar urma să aibă la dispoziţie informaţii simplificate şi obligatoriu mai clare. Transparenţa băncilor şi mobilitatea clienţilor sunt alte priorităţi ale Comisiei.
Studiile arată că numeroase bănci europene îngreunează posibilitatea mutării unui cont la o altă bancă.