Reglementarea presei britanice, "fără lege specială"
Noul organism de reglementare a presei va avea puterea de a obliga ziarele să publice scuze atunci când este cazul şi va putea decide dacă a fost încălcat codul deontologic.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 18 Martie 2013, 19:51
Parlamentarii britanici urmau să voteze luni propunerile care vizau înfiinţarea unui organism independent pentru reglementarea presei, însă în urma negocierilor purtate peste noapte cele trei mari partide, conservator, laburist şi liberal-democrat, au ajuns la un acord care nu mai necesită aprobarea parlamentului.
Premierul David Cameron dorea ca noul organism pentru reglementarea presei să fie înfiinţat pe baza unei carte regale, fără a fi nevoie de o lege specială.
Partenerii de coaliţie liberali-democraţi şi opoziţia laburistă doreau în schimb adoptarea unei legislaţii fără de care, susţineau ei, orice instituţie menită să reglementeze presa nu ar fi eficientă.
După negocieri încinse s-a căzut de acord ca noul organism independent să funcţioneze în baza unei carte regale, un document formal care este semnat de regină.
Diferenţa, susţin laburiştii, e că această cartă regală va fi întărită prin statut.
De cealaltă parte însă, conservatorii au dat o altă interpretare rezultatului negocierilor.
Ei consideră că nu se pune problema nici unui statut şi e vorba doar de un amendament care împiedică modificarea sistemului fără aprobarea prealabilă a două treimi din parlament.
Noul organism de reglementare a presei va avea printre altele puterea de a obliga ziarele să publice scuze atunci când este cazul şi va putea decide dacă a fost încălcat codul deontologic.
Publicaţiile nu vor putea fi însă obligate să adere la acest nou organism, dar ziarele care nu o vor face vor putea fi totuşi sancţionate drastic în cazul în care vor publica articole defăimătoare, sumele putând ajunge până la un milion de lire sterline.
Reprezentanţii presei au respins din start varianta laburiştilor care doreau adoptarea unei legi şi au anunţat că au purtat discuţii interne pentru înfiinţarea unui organism propriu de autoreglementare, surse din cadrul presei lăsând să se înţeleagă că nu ar fi de acord nici cu varianta rezultată în urma negocierilor dintre partide.