Regiunile, principalele benficiare ale fondurilor de coeziune
Articol de Carmen Gavrilă, 28 Martie 2019, 13:45
Eurodeputaţii au adoptat, în sesiunea plenară de la Strasbourg, noile reguli de finanţare a coeziunii economice şi sociale din Uniune.
Potrivit trimisului Radio România, banii vor fi alocaţi direct regiunilor, care sunt, de fapt, principalele benficiare ale fondurilor de coeziune şi vor acoperi în special comunităţile mai puţin dezvoltate, zonele urbane şi regiunile ultraperiferice.
Noile reguli ţin de programul financiar multianual, 2021-2027, pentru care preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene încearcă să obţină un acord asupra cadrului de negociere, care să fie supus aprobării liderilor europeni la summitul din iunie.
Textul propune ca regiunile să folosească cel puțin între 30 și 50% din fondurile alocate pentru proiecte economice inteligente și inovatoare și cel puțin 30% pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice și pentru a sprijini economia circulară. Fondul de coeziune va continua să fie alocat investițiilor în infrastructurile de mediu și de transport.
Eurodeputații consideră că gestionarea fondurilor europene trebuie să țină cont de caracteristicile specifice ale regiunilor europene din punct de vedere teritorial, economic și social, acestea fiind cele care beneficiază cel mai mult de pe urma politicii de coeziune.
Finanțarea europeană va fi astfel alocată la nivel regional, în funcție de Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, și nu la nivel național, în funcție de raportul venitului național brut, adică practica actuală și propunerea Comisiei.
Clasificarea se va face astfel la nivel regional, iar cel puțin 10% din resursele Fondului European de Dezvoltare Regională la nivel național vor fi alocate dezvoltării urbane durabile, față de cele 6% propuse de Comisie.