Regiunea Veneto din Italia a trecut la un nou stadiu al relaxării
Regiunea Veneto din Italia a trecut la un nou stadiu al relaxării.
Articol de Radiojurnal, 07 Iunie 2021, 15:27
În Italia, regiunea Veneto - din care face parte şi Veneţia - se relaxează tot mai mult începând de astăzi.
Autorităţile regionale anticipează astfel ridicarea unor restricţii, pe care Guvernul de la Roma a programat-o abia de la 15 iunie.
Revenirea treptată la viaţa normală readuce în prim-plan întrebarea dacă este bine sau nu ca în Lagună să intre uriaşele vase de croazieră.
Ce argumente au oamenii din turism şi, de cealaltă parte, activiştii de mediu, în relatarea Elenei Postelnicu: Cu o săptămână mai devreme față de planul de relaxare a restricțiilor impuse de Guvernul de la Roma, președintele regiunii Veneto, Luca Zaia, a decis să deschidă încă de astăzi parcurile de distracții, piscinele, băile termale, centrele culturale, sălile de jocuri și de cazinou, precum și să reia organizarea ceremoniilor de căsătorie sau a altor sărbători. Nu se deschid încă discotecile și cluburile de dans. În contextul în care tot de astăzi, Veneto este una din cele patru regiuni care devin zonă albă, interdicțiile deplasărilor de noapte sunt eliminate, cetățenii fiind liberi să revină la domiciliu sau la hoteluri, în cazul turiștilor, la orice oră. După o întrerupere de 17 luni, o dată cu sosirea primei nave de croazieră în lagună, la acest sfârșit de săptămână, s-a revenit la polemicile între cei care susțin și cei care se opun prezenței acestor așa-ziși "monștri ai mărilor". Reuniți în cadrul mișcării "Veneția muncește", susținătorii navelor de croazieră consideră că astfel se creează numeroase locuri de muncă, în special pentru locuitorii lagunei, unde se trăiește în principal din turism, un domeniu foarte mult afectat în ultimul an. De partea cealaltă, apărătorii mediului înconjurător și ai patrimoniului cultural acuză valurile mari generate de aceste nave, cu lungimi de mai multe sute de metri și înălțimi similare celor ale unor blocuri de câteva etaje, considerând că valurile erodează fundațiile imobilelor din Veneția și că pun în pericol ecosistemul și așa fragil al lagunei italiene.