Regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova primește gaze achiziționate de Chișinău
Gazele care au ajuns în regiunea transnistreană la 1 februarie sunt pentru necesități esențiale populației, spitale, școli, afaceri mici și centralele electrice.
Articol de Ala Boţan, Radio Chişinău, 03 Februarie 2025, 13:45
Regiunea separatistă transnistreană a Moldovei a început să primească gaze naturale achiziționate de Chișinău cu bani europeni. Rusia a întrerupt de la 1 ianuarie livrările de gaze spre Transnistria, invocând sistarea tranzitului de către Ucraina. Autoritățile Republicii Moldova spun, însă, că Gazprom ar putea folosi o rută alternativă. Criza energetică afectează și localitățile de pe malul drept al Nistrului, în condițiile în care Chișinăul cumpăra curent electric ieftin de la centrala de la Cuciurgani, controlată de separatiști și alimentată cu gaze rusești. Uniunea Europeană a intervenit în sprijinul Republicii Moldova, căreia i-a dat un grant de 30 de milioane de euro. Două treimi din acești bani sunt destinați achiziției de gaze pentru Transnistria. Ala Boțan, de la Radio Chișinău, are detalii.
Reporter: Gazele care au ajuns în regiunea transnistreană la 1 februarie sunt pentru necesități esențiale populației, spitale, școli, afaceri mici și centralele electrice.
Achizițiile de gaze din grantul oferit de Bruxelles fac parte din platformele de tranzacționare autorizate din Uniunea Europeană și Ucraina la prețuri de piață.
Potrivit Chișinăului, în primele zile, pentru a pregăti sistemele de încălzire centralizate, sunt livrate volume maxime de gaze, dar nu mai mult de 3 milioane m³/zi.
După 10 februarie va avea loc o nouă rundă de discuții pe baza unor condiții clare, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.
Experții spun că actuala criză din regiunea transnistreană este parte dintr-o strategie mai largă a Moscovei de a influența alegerile parlamentare din Republica Moldova din acest an.
Potrivit analistului Anatol Țăranu, conflictul transnistrean a fost inițial alimentat de Moscova pentru a menține controlul geopolitic asupra Republicii Moldova.
Însă, pe măsură ce țara a început să facă progrese în procesul de aderare la Uniunea Europeană, influența Rusiei a scăzut considerabil.
În opinia sa, Rusia încearcă acum să recâștige teren, iar criza energetică din Transnistria reprezintă o metodă de a crea instabilitate internă, cu scopul de a influența rezultatul alegerilor.