Regina, discurs anticriză
Tradiţionalul "Discurs al Tronului" este redactat de guvern şi citit de Regina Marii Britanii.
19 Noiembrie 2009, 08:29
În Marea Britanie, tradiţionalul discurs al Tronului s-a axat pe chestiuni legate de limitarea bonusurilor bancherilor şi pe deficitul bugetar.
Regina Elisabeta a II-a a vorbit numai şase minute în faţa camerelor reunite ale parlamentului, iar discursul scris de guvern, ultimul înaintea alegerilor generale din iunie viitor, trasează liniile directoare ale calendarului legislativ viitor.
Foarte multă pompă, dar puţină substanţă aşa ar putea fi descris discursul Tronului care a deschis ultima sesiune parlamentară din Marea Britanie înainte de alegerile generale din mai-iunie 2010.
Agenda guvernului britanic este mult mai subţire, cu doar zece noi legi propuse pentru adoptare. Programul legislativ a fost anunţat în numele guvernului de către monarhul britanic.
"Guvernul meu va continua să reformeze şi să consolideze reglementarea industriei serviciilor financiare pentru a asigura o protecţie mai mare a contribuabililor.
"Vor fi propuse legi menite să asigure o mai bună supraveghere a sectorului financiar şi să controleze sistemul de bonusuri.
"Odată ce recuperarea economică este solidă, guvernul meu va reduce deficitul bugetar şi se va asigura că datoria naţională poate fi acoperită. Înjumătăţirea deficitului bugetar va fi impusă prin lege", a rostit Regina Marii Britanii.
Pe de altă parte, Regina Elisabeta a II-a a mai anunţat în numele guvernului său că 280.000 de persoane în vârstă vor putea beneficia, potrivit legislaţiei, de asistenţă socială gratuită.
Criticii spun că această lege este singura de substanţă din programul legislativ. Conservatorii şi liberal-democraţii în opoziţie au descris discursul Tronului drept un manifest laburist, arătând că până la viitoarele alegeri generale mai sunt doar 70 de zile lucrătoare pentru parlament şi, prin urmare, şanse mici ca legile anunţate astăzi să ajungă să fie votate.
Liderul conservator, David Cameron, a declarat că discursul nu a fost decât un exerciţiu politic şi o pierdere de vreme.
"Nu e vorba despre binele ţării aici - a adăugat acesta - ci despre salvarea Partidului Laburist".