Regina comentează referendumul scoțian
Regina Elisabeta a II-a a făcut primele comentarii publice pe tema refrendumului care va avea loc în Scoţia, pentru independenţa faţă de Regatul Unit.
Articol de RADOR, 14 Septembrie 2014, 21:44
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a afirmat că speră ca alegătorii să se gândească bine la viitor atunci când vor vota, în cursul zilei de joi. Oficialii regali au spus că afirmaţiile nu ating imparţialitatea constituţională a reginei, scrie BBC News în ediția electronică.
Ceea ce este special în comentariile reginei este însuşi faptul că ele au fost făcute. Când unul dintre cei adunaţi în faţa bisericii a făcut o glumă, spunând că regina nu va aduce în discuţie subiectul referendumului, regina de 88 de ani, veterană a nenumărate probleme politice, ar fi putut să "vorbească despre vreme".
În schimb, ea a replicat: "Sper că oamenii se vor gândi bine la viitor". Aceasta nu a fost o scăpare a liderului Regatului Unit, ci mai degrabă o expresie a cât de important este pentru ea, ca pentru mulţi alţii, votul care va avea loc joi.
Decizie istorică
În Scoţia va avea loc peste două zile referendumul pentru independenţă. Ultimele sondaje de opinie arată că procentul celor care optează pentru independenţă este foarte apropiat de cel al susţinătorilor rămânerii în componenţa Marii Britanii.
Redactorul RRA Mira Gomboș notează că mii de voluntari participă la ultimele zile de campanie înaintea consultării populare.
Sondajele de opinie, publicate ieri, arată că tabăra unioniştilor este din nou în uşor avantaj faţă de susţinătorii desprinderii de Marea Britanie. Un număr tot mai mare de oameni sunt însă indecişi, astfel încât rezultatul se anunţă a fi pe muchie de cuţit.
Premierul scoţian, Alex Salmond, susţinător al independenţei, a declarat agenţiei Reuters că referendumul reprezintă o oportunitate unică pentru Scoţia.
Liderul campaniei opozanţilor, Alistair Darling, a declarat că oamenii trebuie să se gândească foarte bine la consecinţele votului, adăugând că dacă vor vota pentru obţinerea independenţei, nu va mai exista cale de întoarcere.
Jumătate de milion de scoţieni sunt încă indecişi cu privire la intenţiile de vot. Agenţia France Presse comentează că liderii europeni se tem că eventuala declarare a independenţei Scoţiei ar spori riscul de contagiune în alte state ale Uniunii Europene, mai afirmă corespondenta RRA Mira Gomboș.