Regimul lui Muammar Gaddafi "se prăbuşeşte din interior"
Ministrul britanic de externe, William Hague, a declarat că dezertarea ministrul libian de externe este "un semn că regimul Gaddafi este divizat". Diplomatul libian răspunde întrebărilor autorităţilor de la Londra.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 31 Martie 2011, 19:48
Rezultatele acţiunilor militare din Libia ale coaliţiei internaţionale nu sunt deocamdată pe măsura aşteptărilor, armata loială lui Muammar Gaddafi părând a recuceri în ultimele zile tot mai multe localităţi ocupate recent de insurgenţi.
O consolare totuşi pentru liderii politici internaţionali o reprezintă dezertările unora dintre apropiaţii lui Muammar Gaddafi.
Ministrul libian de externe, Moussa Koussa, a ales să rămână în străinătate, el fiind în prezent la Londra.
Şeful diplomaţiei britanice, William Hague, a calificat acest gest drept o dovadă că regimul Gaddafi este divizat, este sub presiune şi se prăbuşeşte din interior.
Ministrul britanic de externe a declarat că Moussa Koussa se află într-un loc sigur de pe teritoriul Marii Britanii, unde răspunde de bunăvoie întrebărilor adresate de autorităţi.
William Hague a precizat însă, că şi în cazul în care Moussa Koussa va colabora şi va oferi detalii despre regimul lui Muammar Gaddafi, Marea Britanie nu îi garantează imunitatea diplomatică.
"Lui Moussa Koussa nu i s-a oferit imunitate faţă de sistemul de justiţie britanic sau din orice altă ţară."
"În mod voluntar, el poartă discuţii cu oficialităţile britanice, este un membru important al regimului şi în ultimele săptămâni am purtat mai multe discuţii telefonice cu el, în care mi-a transmis printre rânduri că este foarte nemulţumit de situaţia de la Tripoli", a declarat William Hague.
Marea Britanie le cere colaboratorilor colonelului Gaddafi să se dezică de acesta
Şeful diplomaţiei britanice a precizat că a ştiut doar cu puţin timp înainte că Moussa Koussa intenţionează să părărească regimul de la Tripoli, ministrul libian de externe sosind în Marea Britanie cu un avion din Tunisia.
William Hague a profitat de situaţie pentru a le cere încă o dată colaboratorilor importanţi ai colonelului Gaddafi să se dezică de acesta.
"Gaddafi probabil că se întreabă în acest moment cine va fi următorul care-l părăseşte.
Demisia lui Moussa Koussa dovedeşte că regimul de la Tripoli, care a suferit deja pierderi importante în favoarea opoziţiei, este sub presiune şi se destramă din interior. "
"Îi încurajăm pe cei din preajma lui Gaddafi să urmeze acest exemplu şi să permită reformele politice de care Libia are nevoie", a precizat ministrul britanic de externe.
Până în prezent, mai mulţi colaboratori ai regimului au dezertat în favoarea opoziţiei, printre ei ministrul de interne, cel de justiţie şi ambasadorii din SUA, Franţa, India şi de la Naţiunile Unite.
Rebelii salută decizia Marii Britanii
Vestea că Moussa Koussa l-a părăsit pe Muammar Gaddafi a fost întâmpinată cu entuziasm de rebelii libieni, care au cerut ca fostul ministru de externe să fie judecat pe teritoriul libian, după ce conflictul se va încheia.
"Mâinile sale sunt mânjite cu sânge", a declarat unul dintre purtătorii de cuvânt ai Consiliului Revoluţionar Libian.
"Există dovezi legate de crimele sale şi vrem să fie judecat de poporul libian. Cred că odată ce vom numi un nou guvern şi lucrurile se vor normaliza, legile internaţionale ne vor permite acest lucru", a adăugat reprezentantul rebelilor.