Regimul armelor convenţionale din Europa, modernizat
Principalul subiect dezbătut miercuri la New York, a fost modernizarea regimul forţelor convenţionale din Europa, care prevede limite clare pentru staţionarea de trupe şi armament greu.
22 Septembrie 2010, 20:53
În reuniunea informală a Consiliului NATO-Rusia desfăşurată miercuri la New York, secretarul american de stat, Hillary Clinton, a cerut Alianţei Nord Atlantice şi Rusiei să coopereze în domenii ca apărarea antirachetă , doctrinele militare, controlul drogurilor şi al armelor convenţionale din Europa.
Hillary Clinton a respins, însă, iniţiativa Moscovei privind o nouă arhitectură de securitate în Europa, propusă de preşedintele Medvedev, anul trecut .
Din contră, oficialul american a arătat în reuniunea consiliului NATO Rusia de la New York, că cei 28 de aliati şi Rusia "ar trebui să convină în acest an asupra restaurării viabilităţii regimului de control al armelor conventionale în Europa, iar anul viitor să modernizeze regimul forţelor convenţionale din Europa (CFE).
Tratatul CFE din 1990 prevede limite clare pentru staţionarea de trupe şi armament greu de la Coasta Atlanticului, la Urali.
În decembrie 2007 Moscova decidea, însă, să nu se mai conformeze acordului, ceea ce a atras furia guvernelor occidentale.
Pentru ca Rusia să revină asupra deciziei, ministrul rus de externe rus, Serghei Lavrov, cerea ţărilor occidentale, în decembrie 2007, să accepte câteva amendamente la tratat, ratificate de Moscova.
Ţările NATO au refuzat , însă, ratificarea acestora până când trupele foste sovietice nu părăsesc Georgia şi Moldova .
În cadrul reuniunii de miercuri, a cărei primă misiune a fost pregătirea summit-ului NATO, din 20 noiembrie, de la Lisabona, Hillary Clinton a declarat că tratatul ar trebui să prevadă transparenţă militară reciprocă, limitări militare reale şi “ ca toate statele participante, inclusiv Georgia şi Moldova să aibă dreptul de a conveni asupra staţionării de forţe străine pe teritoriul lor suveran .”
Summit-ul de la Lisabona va veni cu o nouă oportunitate, crede administraţia americană, de a începe proiectarea unui curs comun de acţiune în noul deceniu .
În ceea ce îl priveşte , în deschiderea reuniunii de la New York , secretarul general NATO , Anders Fogh Rasmussen a arătat că parteneriatul strategic cu Rusia va rezulta într-o mai mare cooperare în războiul din Afganistan.