Refugiații ucraineni stabiliți în mai multe state europene se confruntă cu dificultăți
Refugiații ucraineni stabiliți în mai multe state europene se confruntă cu dificultăți legate de educație, găsirea unui loc de muncă și acoperirea cheltuielilor zilnice, după cum arată rezultatele unei analize a Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, publicată astăzi.
28 Februarie 2023, 13:49
Realizator: Refugiații ucraineni stabiliți în mai multe state europene se confruntă cu dificultăți legate de educație, găsirea unui loc de muncă și acoperirea cheltuielilor zilnice, după cum arată rezultatele unei analize a Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, publicată astăzi. Sondajul s-a desfășurat în perioada august-septembrie 2022, în 10 țări europene care găzduiesc un număr mare de persoane aflate sub protecție temporară. Cezar Manu are mai multe informații.
Reporter: Confruntată cu cea mai mare criză din Europa de după al Doilea Război Mondial, Uniunea Europeană a activat pentru prima dată Directiva privind protecția temporară a persoanelor. Conform acesteia, toate statele membre trebuie să ofere protecție persoanelor strămutate din Ucraina și asistență pentru o integrare rapidă. Raportul Agenției pentru Drepturi Fundamentale analizează mărturiile a aproximativ 15.000 de persoane care au fugit din calea războiului. Sondajul arată că refugiații ucraineni încă se confruntă cu dificultăți de adaptare, doar o treime dintre ei simțind că fac parte din comunitatea țării gazdă, în timp ce aceeași proporție își dorește întoarcerea în Ucraina. Dintre ucrainienii refugiați în România aproape jumătate spun că doresc să revină acasă. Principala barieră în calea integrării eficiente a refugiaților o reprezintă necunoașterea limbii țării gazdă, cele mai mari probleme în acest sens avându-le ucrainenii stabiliți în Estonia, România și Ungaria. Doar o treime dintre ucrainenii refugiați au un loc de muncă, deși aproape 80% se confruntă cu dificultăți în a face față cheltuielilor de zi cu zi. Peste 80% dintre ucrainenii stabiliți în Europa au declarat că nu au fost tratați în mod incorect din cauza faptului că provin din Ucraina, proporția celor care s-au considerat tratați incorect la un moment dat fiind cea mai mică în România, Spania și Ungaria.