Reformarea pieţei muncii "fereşte de noi şocuri economice"
Comisarul european pentru probleme sociale susţine că îmbunătăţirea sistemelor de protecţie socială ar putea proteja Uniunea Europeană de şocurile crizei economice.
08 Ianuarie 2013, 19:20
Comisarul european pentru probleme sociale, Laszlo Andor, atrage atenţia asupra numărului tot mai mare de şomeri din ţările UE şi afirmă că reformarea pieţei muncii şi a sistemelor de protecţie socială ar proteja Uniunea de noi şocuri economice.
Reprezentantul Comisiei crede însă că o soluţie este însă improbabilă în acest an din cauza divergenţelor dintre ţările nordice şi cele din sud, mult mai afectate de criză.
Ultimele date arată că numărul şomerilor din spaţiul comunitar a depăşit un nou prag în noiembrie, anul trecut, ajungând la 26 de milioane.
La capătul a cinci ani de criză economică, Europa cunoaşte o situaţie dificilă în plan social economic, iar perspectivele pentru 2013 nu arată o îmbunătăţire substanţială a situaţiei.
Comisarul pentru muncă şi afaceri sociale, Laszlo Andor, care a prezentat raportul Comisiei Europene pe anul trecut, a fost de părere că pentru o îmbunătăţire a situaţiei ar trebui mai multe progrese în ce priveşte credibilitatea Europei în rezolvarea crizei, găsirea de fonduri pentru investiţii absolut necesare în domeniu, inclusiv în formarea profesională şi pentru a ajuta şomerii să-şi găsească un loc de muncă şi să evite excluderea socială.
Raportul mai arată că şomajul a atins cote nemaiîntâlnite în ultimii aproape 20 de ani, iar situaţia socială este în continuă degradare.
Situaţia socială în Europa este atât de îngrijorătoare - spune raportul - pentru că veniturile familiilor au scăzut, condiţii în care riscurile de sărăcie şi de excludere socială au crescut în mod constant.
Categorii vulnerabile
Cele mai afectate categorii sociale sunt: tinerii, femeile şomere şi mamele singure.
Rata şomajului are o medie de aproximativ 10% în întreaga Uniune şi sunt constatate diferenţe mari între statele zonei euro din nord şi cele din sud.
Tot în ţările din sudul Uniunii analiza Comisiei Europene arată o discrepanţă între calificările profesionale şi locurile de muncă, iar Comisia recomandă statelor membre să investească mult mai eficient în educaţie şi pregătire profesională.
Alte recomandări pentru fiecare ţară în parte Comisia va face la finalul semestrului european, adică lasfârşitul lunii martie.
Comisia Europeană a mai constatat discrepanţe şi între ţile unde se înregistrează o creştere rapidă a şomajului şi cele unde piaţa muncii funcţionează mult mai bine.
Între aspectele pozitiv, comisarul Laszlo Andor a subliniat faptul că statele membre ale Uniunii au capacitatea de a-şi îmbunătăţi rezistenţa la şocurile economice şi pentru ieşirea din criză, însă pentru aceasta trebuie să continue să-şi reformeze piaţa muncii şi sistemul de protecţie socială.
Potrivit datelor din noiembrie anul trecut, cea mai ridicată rată a şomajului este în Spania, peste 26%, iar cea mai scăzut în Austria, 4,5%.
Piaţa muncii din România a avut "de suferit în urma suspendării plăţilor europene"
România a raportat pentru noiembrie o rată de 6,7%.
Chiar dacă şomajul la noi este la jumătatea mediei din Uniune, comsarul pentru probleme sociale, Laszlo Andor, admite că piaţa muncii din România a avut de suferit în urma suspendării plăţilor europene.
"Într-adevăr, întreruperea plăţilor a afectat România şi, din păcate, a afectat unii din beneficiarii fondurilor, însă apoi România a fost una din primele care a beneficiat de reluarea plăţilor la sfârşitul anului treut. Am avut ocazia să discut personal cu premierul Ponta. Pot să vă asigur că există acordul ambelor părţi referitor la priorităţi.
"Cred că în următoarele săptămâni va exista o procedură care să asigure reluarea practicilor normale în cadrul POSDRU şi, conform discuţiilor mele cu responsabilii români, inclusiv primul ministru, aceste progrese sunt satisfăcătoare pentru ambele părţi", a declarat Laszlo Andor.