Reformarea Camerei Lorzilor, amânată
Cabinetul condus de David Cameron îşi propusese ca în cel mult 10 zile propunerile de reformare să treacă prin parlament şi să ajungă la votul final.
Articol de Dan Vasiliu, Radio România Cultural, 12 Iulie 2012, 07:53
Coaliţia guvernamentală din Marea Britanie, compusă din conservatori şi liberali democraţi, a suferit una din cele mai usturătoare înfrângeri.
91 de parlamentari din partidul conservator s-au opus directivelor guvernamentale şi au reuşit, împotriva dorinţei şefului partidului, premierul David Cameron, să împiedice deocamdată, până la toamnă, proiectul de reformare a Camerei Lorzilor.
Guvernul îşi dorea să impună un program fix pentru dezbateri, astfel încât parlamentarii, care se opun reformării Camerei Lorzilor, să nu tragă de timp şi să nu prelungească discuţiile până la finalul mandatului.
Cabinetul condus de David Cameron îşi propusese ca în cel mult 10 zile propunerile de reformare să treacă prin parlament şi să ajungă la votul final.
În acest sens, premierul a impus chiar colegilor săi conservatori să sprijine iniţiativa guvernului, avertizând că cei care nu respectă linia de partid vor fi sancţionaţi.
91 de parlamentari au ignorat însă aceste avertismente, David Cameron confruntându-se astfel cu una dintre cele mai mari rebeliuni interne din ultimele decenii.
Iniţial, cei 91 au votat împotriva principiilor care stau la baza reformării Camerei Lorzilor, dar acestea au fost adoptate datorită sprijinului pe care guvernul l-a primit din partea opoziţiei.
Însă, pentru că laburiştii anunţaseră că nu sunt de acord cu timpul scurt acordat dezbaterilor şi vor vota împotriva orarului propus, guvernanţii au realizat că se află în faţa unei înfrângeri iminente şi au decis, în ultimul moment, să retragă această propunere, pentru a-i da suficient timp lui David Cameron să rezolve problemele interne din partid.
Din câte se pare, premierul a fost foarte nervos din cauză că i-au fost nesocotite directivele şi s-ar fi răstit pe holurile parlamentului la liderul grupului rebel, parlamentarul Jesse Norman.
Partenerii de coaliţie liberal democraţi, care au avut iniţiativa reformării Camerei Lorzilor, au avertizat însă că, dacă până în toamnă David Cameron nu reuşeşte să găsească o soluţie pentru ca legea să treacă, premierul va fi nevoit să plătească un preţ uriaş.
Liberal democraţii susţin că acest posibil eşec va determina o reacţie în lanţ, care va pune în pericol întregul program al coaliţiei, formaţiunea condusă de Nick Clegg ameninţând în primul rând că nu va sprijini iniţiativa conservatoare care vizează reducerea numărului de parlamentari din Camera Comunelor.
Potrivit propunerilor înaintate de liberal democraţi, reforma Camerei Lorzilor prevede ca, până în 2025, numărul membrilor să scadă de la 826 la 450, iar 80% dintre aceştia să fie aleşi prin vot şi să nu mai fie numiţi, aşa cum se întâmplă în prezent.
În acelaşi timp, ei ar urma să aibă un singur mandat de 15 ani şi ar urma să primească o alocaţie zilnică de 300 de lire sterline.