Reforma sănătăţii din SUA, validată de Curtea Supremă
Obligaţia ca toţi cetăţenii americani să aibă o asigurare de sănătate a fost aprobată, oferind o victorie preşedintelui Obama cu patru luni înainte de alegerile din noiembrie din SUA.
Articol de Ioana Dogaru, 28 Iunie 2012, 20:35
Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii a validat joi în întregime legea privind asigurările de sănătate a administraţiei Barack Obama, însă a făcut anumite limitări în ceea ce priveşte extinderea programului de asigurări de sănătate pentru cei mai săraci, informează AFP şi AP.
Obligaţia ca toţi cetăţenii americani să aibă o asigurare de sănătate a fost aprobată, oferind o victorie preşedintelui democrat cu patru luni înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie din SUA.
Cea mai înaltă instanţă din ţară a declarat constituţională legea care prevede o asigurare de sănătate pentru 32 milioane de americani care încă nu dispun de aceasta.
Curtea a decis să menţină dispoziţia cea mai controversată a legii, care face obligatoriu pentru toţi americanii să dispună de o asigurare de sănătate înainte de 2014, sau în caz contrar să fie supuşi unor sancţiuni financiare.
Această decizie reprezintă o victorie pentru administraţia democrată a lui Barack Obama, care a cerut ca textul să fie declarat conform Constituţiei.
Adversarii administraţiei Obama cer însă ca obligaţia individuală de a obţine o asigurare de sănătate să fie declarată neconstituţională.
Ei consideră că legea încalcă libertăţile individuale şi reprezintă o extindere semnificativă a autorităţii guvernului federal asupra prerogativele statelor.
Republicanii promit să abroge legea privind sănătatea
Preşedintele Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, republicanul John Boehner, a promis joi că va depune toate eforturile pentru abrogarea legii privind asigurările de sănătate a administraţiei preşedintelui Barack Obama care tocmai a fost validată de Curtea Supremă, informează AFP.
John Boehner a scris pe contul său de pe reţeaua de socializare Twitter că republicanii nu vor accepta "Obamacare", denumire dată de republicani legii promovate de preşedintele democrat al SUA.
John Boehner a reacţionat la scurt timp după decizia, foarte aşteptată, a celei mai înalte instanţe juridice a ţării privind această reformă istorică, promulgată în martie 2010 şi care prevede extinderea asigurărilor medicale, de care ar urma să beneficieze 32 milioane de americani.