Reforma drepturilor de autor
Acord politic obţinut de România cu Parlamentul European în privinţa reformei drepturilor de autor.
Articol de Florin Lepădatu, 21 Februarie 2019, 08:08
Statele membre ale Uniunii Europene au validat miercuri, la reuniunea Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi, acordul politic obţinut de România cu Parlamentul European în privinţa reformei drepturilor de autor.
Este un nou pas important în adoptarea Directivei Dreptul de Autor în Piaţa Unică Digitală, un act legislativ care constituie, în prezent, unul dintre cele mai dificile dosare în discuţie la nivel european.
Săptămâna trecută, reprezentanţii Comisiei Europene, ai Consiliului şi ai Parlamentului European au ajuns la o înţelegere asupra unei versiuni comune a aşa-numitei Directive Copyright.
Potrivit acestei reforme, giganţii internetului precum Google şi Facebook vor trebui să împartă veniturile cu industriile creative şi să înlăture conţinutul protejat de copyright de pe YouTube sau Instagram.
Directiva oferă, prin echilibrul prevederilor, o remunerare corectă a deţinătorilor de drepturi de autor şi ţine cont şi de interesele utilizatorilor privaţi - a explicat, pentru RRA, ministrul culturii şi identităţii naţionale, Daniel Breaz: "Cetăţenii europeni vor avea acces la o ofertă mai bogată de conţinut cultural online şi materiale educaţionale, precum şi la ştiri fiabile şi de calitate.
Directiva va avea un impact pozitiv asupra unei largi categorii de actanţi, ca de exemplu, editori de presă, instituţii culturale, instituţii de învăţământ, artişti, interpreţi, creatori şi profesionişti din domeniul culturii."
Directiva urmează să fie votată în şedinţa plenară a Parlamentului European şi să fie adoptată, apoi, în Consiliul Uniunii Europene, potrivit Rador.