Reformă dificilă pentru sistemul financiar american
Marile bănci şi firme de investiţii au obţinut o serie de victorii cheie în lupta legislativă faţă de încercarea administraţiei Obama de a corecta sistemul financiar american.
27 Aprilie 2010, 08:07
Marile bănci şi firme de investiţii au câştigat o serie de victorii cheie în lupta legislativă în legătură cu încercarea administraţiei democrate de a reforma reglementările sistemului financiar american, inclusiv cele care privesc obstrucţionarea reducerii dimensiunilor băncilor cu probleme şi a crearii unei noi agenţii mai puternice pentru protecţia consumatorului.
În acelasi timp, însă, lobby-ul financiar a suferit şi eşecuri atunci când Comitetul Bancar al Senatului american a aprobat un proiect de lege care este mult mai dur în legătură cu instrumentele derivate decât măsurile anterioare. Au venit apoi recentele şi jenantele acuze de fraudă împotriva gigantului Goldman Sachs.
Înaintea introducerii unei proceduri test în Senat, privind proiectul de lege susţinut de senatorul democrat Christopher Dodd, lupta dintre republicani şi democraţi a escaladat.
Democraţii îi acuză pe republicani că au organizat o întâlnire privată cu mai mult de 20 de lideri de pe Wall Street chiar înaintea noului val de ameninţări din partea lor, întâlnire care ar bloca legea lui Dodd.
Decizia democraţilor din Senat, de a merge înainte în această săptămână cu legea de reformare a sistemului financiar, a provocat marile bănci şi grupurile de afaceri să aloce, cu disperare, fonduri uriaşe campaniei lobby-iste.
Multe firme de pe Wall Street, inclusiv J.P.Morgan Chase şi Goldman Sachs, şi-au mărit în mod semnificativ contribuţiile financiare pentru membrii republicani din congresul unit pentru a se opune legii.
Camera de comerţ a SUA, cel mai mare grup de afaceri şi cea mai puternică forţă lobbyistă a Washington-ului a trimis 25 de lideri financiari de pe Wall Street la Capitoliu pentru a-şi pleda cauza în faţa membrilor congresului.
Aceştia au argumentat împotriva unor prevederi cheie ale pachetului legislativ, inclusiv în ceea ce priveşte controlul mai strict al comerţului bancar cu instrumente derivate.
Aşa numita Business Roundtable (Masa Rotundă a Afacerilor), constituită din şefii executivi ai marilor firme americane, a organizat întâlniri pentru 20 de lideri ai corporaţiilor, printre care IBM şi Boeing.
Grupul aproape şi-a dublat în acest an, comparativ cu 2009, eforturile de lobby, cheltuind 25.000 de dolari pe zi.
Date revelate săptămâna trecută arată că 25 de firme din industria bancară au cheltuit mai mult de 11 milioane de dolari pentru a face lobby în primele trei luni ale lui 2010.
Argumentul venit de pe Wall Street este faptul că modernizarea cadrului de reglementări financiare va avea efecte pentru decenii.
Liderii de pe Wall Street nu au, însă, un aliat în publicul american, furios în faţa exceselor în acordarea de bonusuri în vremuri de criză.
Pe de altă parte preşedintele Obama a criticat printr-un discurs, săptămâna trecută, "eforturile furioase ale industriei lobbyiste" de a sufoca legea reformei sistemului financiar, chiar în faţa titanilor de pe Wall Street.