Referendumul din R. Moldova, "un exerciţiu de democraţie"
Ministrul român de externe, Teodor Baconschi speră ca alegerile anticipate din Republica Moldova să aducă în parlament o forţă politică prodemocratică şi europeană puternică.
Articol de Oana Bâlă, 06 Septembrie 2010, 20:25
Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor, Attila Korodi, este de părere că Republica Moldova va avea de suferit din cauza invalidării referendumului privind modalitatea de alegere a preşedintelui, ratând astfel politica proeuropeană.
În schimb, ministrul afacerilor externe, Teodor Baconschi, spune că, în ciuda ratei scăzute de participare, acesta a fost un prim exerciţiu de democraţie adevărată.
Ministrul român de externe a declarat că, indiferent de rezultatul referendumului, este foarte important ca forţele proeuropene şi reformiste de la Chişinău să poată beneficia de cele două miliarde de euro din partea UE şi a FMI.
El a catalogat alocarea acestor fonduri drept gesturi politice de susţinere a reformelor şi a subliniat că este esenţial ca acestea să fie gestionate de forţele politice cele mai responsabile.
Oficialul român şi-a exprimat speranţa ca alegerile anticipate din Republica Moldova să proiecteze în forul legislativ de la Chişinău o forţă politică prodemocratică şi europeană suficient de puternică pentru a obţine cele 61 de voturi care, potrivit actualei Constituţii, sunt necesare pentru alegerea în parlament a şefului statului.