Referendumul din Crimeea s-a încheiat
UPDATE: Parlamentul Crimeii va cere oficial luni intrarea republicii în componența Federației Ruse, informează agenția Itar-Tass, citată de Agerpres.
Articol de Radiojurnal, 16 Martie 2014, 20:42
UPDATE2: Sovietul suprem al Crimeii (parlamentul local n.r) va formula în ședința sa de luni, 17 martie, cererea oficială de intrare a republicii în componența Federației Ruse, informează agenția Itar-Tass, recepționată de Agerpres, citându-l pe viceprim-ministrul guvenului de la Simferopol Rustam Temirgaliev.
UPDATE 1: BBC transmite că aproximativ 93% din crimeeni au votat în referendumul de duminică în favoarea secesiunii de Ucraina şi alipirea Crimeii la Rusia, potrivit sondajelor de opinie la ieşirea de la urne citate de agenţii de presă ruse.
Urnele de votare s-au închis la ora 18:00 GMT, iar oficiali locali au declarat că prezenţa la vot a fost una "record".
Mulţi opozanţi au boicotat referendumul, considerat ilegal de Uniunea Europeană şi Statele Unite.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
În Crimeea s-a încheiat referendumul privind separarea regiunii de Ucraina şi alipirea la Rusia, transmite corespondentul Radio România Actualități la Kiev Alexandru Beleavski.
Primele rezultate parţiale sunt aşteptate în cursul serii.
Participarea la vot a fost masivă şi se apropie de 70%.
Statele Unite şi Uniunea Europeană au condamnat din nou consultarea populară din Crimeea. Guvernul american a avertizat că ar putea aplica sancţiuni economice Rusiei, iar Uniunea Europeană a reafirmat că votul privind statutul Crimeii este "ilegal şi nelegitim".
Pe de altă parte, preşedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat că referendumul este conform legilor internaţionale şi că ţara sa va respecta dorinţa poporului din regiune.
Ucraina şi Rusia au convenit, totuşi, să respecte un armistiţiu în Crimeea până la 21 martie, dată la care Duma de Stat de la Moscova urmează să voteze un proiect de lege privind alipirea regiunii la Rusia, iar Ucraina speră să semneze cu Uniunea Europeană partea politică a unui acord de asociere.
Citiţi mai multe despre criza din Ucraina pe portalul nostru.
Hartă: Peninsula Crimeea.