Referendum pentru Constituţie în Egipt
În prima fază a referendumului de săptămâna trecută, la care a fost chemată cealaltă parte a populaţiei, au spus '"DA" aproape 57% dintre cei care au mers la urne.
23 Decembrie 2012, 11:03
Islamiştii, la putere în Egipt, au anunţat duminică dimineaţă că proiectul lor de Constituţie ar fi primit 73% din voturi la cea de-a doua fază a referendumului desfăşurat sâmbătă.
Rezultatul oficial este aşteptat peste două zile.
Sprijinitorii preşedintelui islamist Mohamed Morsi, ales în iunie, insistă că propusa Constituţie este de importanţă vitală pentru a impulsiona evoluţia spre democraţie a Egiptului, la doi ani după înlăturarea printr-o mişcare de mase a preşedintelui Hosni Mubarak, etichetat drept dictator.
Totodată, islamiştii zic că legea fundamentală în varianta dorită de ei va readuce stabilitatea, fără de care economia în stare de avarie nu îşi poate reveni.
Opoziţia laică, de stânga, şi liberală citeşte cu totul altfel proiectul de Constituţie.
În primul rând, acesta dezbină, deschide uşa unei islamizări intensificate şi are lacune grave în materie de apărare a libertăţilor civile.
Drepturile creştinilor, adică 10% din populaţie, şi ale femeilor ar fi ignorate.
Proiectul noii Constituţii, aprobat de peste 60% dintre alegători
În prima fază a referendumului de săptămâna trecută, la care a fost chemată cealaltă parte a populaţiei, au spus '"DA" aproape 57% dintre cei care au mers la urne, scrie redactorul Radio România, Alexandru Zugravu.
Presa de stat din Egipt relatează că o majoritate confortabilă de alegători a aprobat proiectul de noii Constituţii a ţării, iniţiat de islamişti, într-un referendum ce a provocat divizarea profundă a ţării, informează redactorul Radio România, Mihaela Mihai.
Rezultatele preliminare, anunţate de Frăţia Musulmană, partid aflat la putere, arată că noua Constituţie a fost aprobată de peste 60 la sută dintre alegători.
Prezenţa la urne a fost însă redusă în cele două zile în care a avut loc consultarea populară. Dacă, în cele din urmă, Constituţia va fi ratificată, vor putea avea loc alegeri parlamentare.
Criticii spun că proiectul noii Constituţii, inspirat din legea islamică, Sharia, trădează spiritul revoluţiei de anul trecut, transmite BBC.