Referendum în Grecia privind măsurile de austeritate
La scurt timp după ce UE a finalizat, după negocieri dure, un acord pentru salvarea financiară a Greciei, guvernul elen vrea să organizeze un referendum pe tema noului ajutor, afirmă premierul Gheorghios Papandreou.
Articol de Sorin Solomon, 01 Noiembrie 2011, 07:38
Grecia va organiza un referendum pe tema noului ajutor al Uniunii Europene, menit să rezolve problemele financiare ale ţării, afirmă premierul elen, Gheorghios Papandreou.
Premierul grec a declarat că va solicita şi votul de încredere al Parlamentului pe tema acordului european asupra datoriei suverane a Greciei.
Anunţul-surpriză a fost făcut aseară şi riscă să devină, după cum comentează Reuters, o nouă ameninţare pentru stabilitatea zonei euro.
"Vom respecta voinţa poporului grec", a declarat aseară Papandreou, în timpul unei întâlniri cu parlamentarii din partidul său socialist.
El a avertizat că dacă grecii vor spune nu, noul acord european nu va fi adoptat.
În fapt, nu înţelegerea la care au ajuns cu greu săptămâna trecută liderii din zona euro va face obiectul referendumului, ci măsurile de austeritate cerute în schimbul ajutorului extern.
Un sondaj de opinie dat publicităţii sâmbătă, la două zile după anunţul privind reducerea datoriilor Greciei cu 50%, a arătăt că 60% dintre greci resping noul acord european, nemulţumiţi de condiţiile impuse.
Protestele se ţin deja lanţ în Grecia de aproape un an şi jumătate, iar sindicatele elene au contestat în repetate rânduri în stradă măsurile de austeritate luate pînă acum de cabinetul Papandreou.
Presiunea este aşadar mare, iar premierul elen se confruntă şi cu numeroase plecări din rândul propriului său grup parlamentar, caută sprijin pentru a pune în aplicare reformele cerute de liderii europeni.
El a anunţat că va cere şi un vot de încredere din partea parlamentului.
Cel mai probabil referendumul va avea loc la începutul anului viitor, fiind cel de-al doilea plebiscit organizat în Grecia în ultimii 40 de ani.
Primele reacţii la anunţul-surpriză făcut aseară de Papandreou au fost mai degrabă negative.
Sunt politicieni la Atena care spun că premierul se joacă cu viitorul ţării, în timp ce alţii consideră că prin această consultare Papandreou încearcă să evite alegerile anticipate.
Şi bursele au primit negativ anunţul Greciei, iar moneda europeană şi-a accentuat scăderea în faţa dolarului american.
În ceea ce-i priveşte pe partenerii europeni ai Atenei, nu există deocamdată reacţii.
Doar Germania a dat publicităţii un comunicat în care aminteşte câte eforturi au fost făcute pentru a se ajunge în cele din urmă la un acord prin care criza datoriilor din Grecia să nu se extindă şi la alte ţări vulnerabile din zona euro.