Referendum în Crimeea, pe 30 martie
Premierul regional şi-a asumat, unilateral, comanda forţelor de securitate şi a solicitat preşedintelui rus Vladimir Putin asistenţă pentru asigurarea păcii şi calmului.
01 Martie 2014, 14:51
UPDATE 1: Şeful diplomaţiei britanice, William Hague, a anunţat pe Twitter că a vorbit cu omologul rus, Serghei Lavrov, şi a "făcut apel la detensionarea situaţiei din Crimeea şi la respectarea suveranităţii' Ucrainei.
"Am vorbit cu ministrul afacerilor externe Lavrov şi am făcut apel la detensionarea situaţiei din Crimeea şi la respectarea suveranităţii şi a independenţei Ucrainei",scrie William Hague.
Have spoken to Foreign Minister Lavrov to call for de-escalation in Crimea and respect for sovereignty and independence of #Ukraine
— William Hague (@WilliamJHague) March 1, 2014
Ministrul britanic a anunţat anterior, tot pe Twitter, că se va deplasa, duminică, la Kiev, pentru discuţii cu noul guvern ucrainean.
Situaţia rămâne tensionată în peninsula Crimeea.
Clădirile parlamentului şi guvernului regional sunt în continuare sub controlul unor grupări înarmate necunoscute, care au ocupat, vineri, şi aeroporturile din Sevastopol şi Simferopol.
Ucraina acuză Rusia că ar fi trimis mii de militari în Crimeea şi şi-a plasat forţele din regiune în stare de alertă.
Sâmbătă dimineaţă, noul premier pro rus al Crimeii, Serghei Aksionov, a decretat trecerea temporară în subordinea sa directă a tuturor structurilor de forţă din republica autonomă, inclusiv a armatei şi Ministerului de Interne, şi a solicitat preşedintelui rus Vladimir Putin asistenţă pentru asigurarea păcii şi calmului în peninsulă.
După cum a declarat o sursă nenominalizată de la Kremlin pentru agenţiile ruse de presă, Rusia nu va ignora această solicitare.
Noul premier a devansat, de asemenea, pentru 30 martie referendumul privind statutul Crimeii.
Rusia s-a opus medierii internaţionalea crizei din Crimeea
Pe de altă parte Rusia, care acuză nerespectarea de către fosta opoziţie şi actuala putere de la Kiev a acordului încheiat cu Ianukovici şi mediat de Uniunea Europeană, s-a opus sâmbătă oficial la ONU medierii internaţionale a crizei din Crimeea.
Autorităţile ucrainene, care nu controlează situaţia din peninsulă, încearcă, dimpotrivă, internaţionalizarea crizei, inclusiv la nivelul Consiliului de Securitate ONU.
Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a numit "provocări" deplasările militarilor ruşi pe teritoriul Crimeii, cerându-le să se retragă în locurile de bazare.
În opinia sa, Rusia realizează în Crimeea un scenariu similar celui din Osetia de Sud, din 2008.
Vineri, preşedintele interimar al Ucrainei, Aleksandr Turcinov, a acuzat Rusia de intervenţie militară.