Referendum Crimeea: 93% din votanți au cerut unirea cu Rusia
La referendumul de duminică din Crimeea, conform singurului exit-poll organizat de agenţia locală de presă Kriminform, 93% din cei chestionaţi au votat pentru unirea cu Rusia.
Articol de Radiojurnal, 16 Martie 2014, 22:04
În Crimeea, locuitorii au votat în proporţie covârşitoare în favoarea alipirii regiunii la Rusia, potrivit unui sondaj efectuat la ieşirea de la urne, transmite corespondentul Radio România Actualități la Kiev, Alexandru Beleavski.
Conform singurului exit-poll organizat de agenţia locală de presă Kriminform, 93% din cei chestionaţi au votat pentru unirea cu Rusia şi doar 7% pentru rămânerea în componenţa Ucrainei, în condiţiile unei autonomii lărgite.
Se aşteaptă ca primele rezultate parţiale să fie anunţate în jurul orei 22:30, ora României.
Premierul pro-rus al Crimeei, Serghei Aksionov, a declarat deja că rezultatele finale nu se vor deosebi foarte mult de aceste cifre.
Prezenţa la vot a fost, de asemenea, foarte mare, în medie 80% pe întreaga Crimee, dar există informaţii controversate în ceea ce priveşte participarea minorităţii tătarilor ce reprezintă 12% şi ai căror lideri au chemat la boicotarea referendumului.
Cu puţin timp în urmă, vicepreşedintele parlamentului Crimeei, Rustam Temirgaliev, a declarat că luni dimineaţă acesta va vota sau va întocmi cererea oficială de primire în componenţa Rusiei, iar luni după-amiază o delegaţie a parlamentului din Crimeea se va deplasa în acest scop la Moscova.
SUA și UE au condamnat referendumul
Statele Unite şi Uniunea Europeană au condamnat din nou consultarea populară din Crimeea. Guvernul american a avertizat că ar putea aplica sancţiuni severe împotriva Rusiei, iar Uniunea Europeană a reafirmat că votul privind statutul Crimeii este "ilegal şi nelegitim".
Miniştrii europeni de externe ar putea decide luni instituirea de noi sancţiuni împotriva Rusiei.
Pe de altă parte, preşedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat că referendumul este conform legilor internaţionale şi că ţara sa va respecta dorinţa poporului din regiune.
La Bucureşti, preşedintele Traian Băsescu a declarat că România nu va recunoaşte rezultatele referendumului şi a precizat că un scrutin organizat sub ameninţarea ocupaţiei militare nu poate întruni normele unui proces democratic care să poată fi recunoscut de comunitatea internaţională.
Citiţi mai multe despre criza din Ucraina pe portalul nostru.
Hartă: Peninsula Crimeea.