Reeşalonarea datoriei Ciprului, discutată la Moscova
Ministrul de finanţe Mihalis Sarris şi alţi înalţi oficiali ciprioţi vor discuta astăzi la Moscova cu autorităţile ruse criza din Cipru.
Articol de Răzvan Stancu, 20 Martie 2013, 12:36
Ministrul cipriot de finanţe discută la Moscova despre reeşalonarea datoriei acestei ţări către Rusia şi despre o posibilă accesare a unui nou împrumut, transmite corespondentul Radio România la Moscova, Alexandru Beleavski.
Convorbirile au loc pe fondul nemulţumirilor Rusiei faţă de posibila taxare a depozitelor bancare cipriote în condiţiile în care oameni de afaceri ruşi deţin sume importante în băncile cipriote.
Ministrul de finanţe Mihalis Saris şi alţi înalţi oficiali ciprioţi vor discuta astăzi la Moscova cu autorităţile ruse criza din Cipru în conformitate cu înţelegerea la care au ajuns aseară preşedinţii Vladimir Putin şi Nikos Anastasiades.
În cursul convorbirii telefonice pe care au avut-o la iniţiativa părţii cipriote, Mihalis Sarris va avea convorbiri cu ministrul de finanţe Anton Siluanov, dar nu este exclus ca el să fie primit şi de conducerea superioară rusă.
Scopul anunţat al vizitei sale este reeşalonarea împrumutului anticriză de 2, 5 miliarde de euro acordat Ciprului de Rusia în anul 2011, însă mediile ruse consideră posibilă discutarea contractării unui nou împrumut din partea Rusiei în pofida avertismentelor cancelarului Angela Merkel adresate preşedintelui Anastasiades de a nu face apel decât la ajutorul Troicii de creditori formată din Comisia Europeană, Banca Central Europeană şi FMI.
Parlamentul de la Nicosia a votat marţi aproape în unanimitate, împotriva pachetului de salvare internaţional, care include şi impunerea unui impozit de până la 10%, pentru toate depozitele bancare.
Această măsură excepţională, de până la 10% pentru depozitele bancare ce depăşesc 100.000 de euro, îi pune la contribuţie îndeosebi pe ruşii bogaţi stabiliţi în Cipru datorită unui regim fiscal deosebit de favorabil.
Experţii estimează că pierderile suferite de ruşi ar fi de circa două-trei miliarde de euro, transmite AFP.
Biserica Ortodoxă a Ciprului "îşi pune averea la dispoziţia statului"
Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a Ciprului, arhiepiscopul Hrisostom al II-lea, a declarat că va pune averile Bisericii la dispoziţia statului pentru a ajuta la ieşirea din criza financiară, după ce deputaţii au respins planul de salvare propus de zona euro şi Fondul Monetar Internaţional, transmite Associated Press.
În urma unei discuţii purtate miercuri cu preşedintele Nicos Anastasiades, arhiepiscopul Hrisostom al II-lea a afirmat că Biserica este dispusă să îşi ipotecheze bunurile pentru a investi în obligaţiuni guvernamentale.
Potrivit AP, Biserica Ortodoxă a Ciprului dispune de o avere considerabilă - proprietăţi, acţiuni la o bancă, chiar şi o fabrică de bere.