Reducerile bugetare din UE, luate în discuţie la Bruxelles
Situaţia economică din Uniunea Europeană este analizată joi, la Bruxelles, de personalităţi politice, reprezentanţi ai societăţii civile şi oameni de afaceri.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 11 Octombrie 2012, 15:36
Aceştia încearcă să găsească soluţii pentru reconcilierea politicilor de austeritate cu necesitatea creşterii economice, a creării de noi locuri de muncă şi a rezolvării problemelor legate de inechitatea socială.
În contextul în care guvernele fac reduceri serioase de bugete, în Europa există riscul ca tratamentele inegale deja existente între popoare şi naţiuni să se înrăutăţească.
Agenda discuţiilor este dominată de dialogul privind identificarea unui echilibru corect între reducerile de buget şi creşterea economică.
''Prietenii Europei'' este organizaţia care a pus la cale această masă rotundă la care participă şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, al Consiliului European, Herman van Rompuy, şi premierul italian Mario Monti.
Şi totuşi, o săptămână de lucru mai lungă şi zile de concediu mai puţine.
Acestea sunt doar două dintre propunerile guvernului britanic pentru reducerea costurilor în sistemul public, măsuri care ar putea intra în vigoare de anul viitor.
Potrivit unor documente intrate în posesia cotidianului The Guardian, guvernul intenţionează să modifice în primă fază condiţiile de lucru pentru circa 450.000 de funcţionari publici.
Acestora ar urma să li se impună programe de lucru prelungit sau să le fie reduse numărul de zile acordate ca vacanţă.
Guvernul britanic doreşte modificare mai multor beneficii
De asemenea, executivul ia în considerare şi modificarea altor beneficii de care se bucură angajaţii din sectorul public, cum ar fi dreptul la îngrijire pentru copii, dreptul de a lucra de acasă, dreptul de a lua concediu maternal sau paternal, sau dreptul de a lucra în program part-time.
Măsurile au ca scop reducerea costurilor suportate de stat, managerilor din sistemul funcţionarilor publici solicitându-li-se să prezinte şi alte idei, care ar putea duce la diminuarea cheltuielilor.
Planul ar urma să fie pus la punct până pe 31 decembrie, urmând să intre în vigoare treptat începând cu luna aprilie a anului viitor.
După cum era de aşteptat, sindicatele au anunţat că se opun acestor măsuri şi au precizat că, în condiţiile în care angajaţii din sectorul public suportă deja reduceri salariale şi ale pensiilor, vor face tot ce le stă în putinţă pentru a bloca acest atac la adresa drepturilor lor de bază.