Reduceri ale cheltuielilor militare în SUA
Secretarul american al apărării avertizează că o reducere prelungită a cheltuielilor militare va slăbi puterea armatei SUA pentru decenii în şir.
27 Mai 2011, 07:55
În vreme ce se pregăreşte să se retragă după patru ani şi jumătate de la conducerea Pentagonului, Secretarul Apărării, Robert Gates vorbeşte din ce în ce mai alarmat în legătură cu modul în care o îngheţare prelungită a cheltuielilor militare ar putea slăbi puterea armatei SUA timp de decenii.
Robert Gates a arătat săptămîna aceasta la American Enterprise Institute că "perspectiva fiscală dezolantă a ţării" este probabil că va forţa Pentagonul să-şi reducă dimensiunea forţelor armate.
Şeful Pentagonului previne că armata SUA va trebui să facă opţiuni dificile privind mai curînd pregătirea pentru misiuni decît planificarea efectivă a modului în care să răspundă posibilelor situaţii care apar în lume.
"Trebuie să fim oneşti cu preşedintele , cu Congresul , cu poporul amnerican şi cu noi înşine în legătură cu consecinţele : acelea că o armată mai mică , indiferent de cît de superbă ar fi ea nu va putea merge decît în mai puţine locuri şi va fi capabilă să facă mai puţine lucruri", a precizat şeful pentagonului.
Semnalele de avertizare ale lui Robert Gates vin într-un moment în care armata americană este implicată în războaie în Afganistan, Irak şi Libia şi în care a preluat un rol vital în ultimele 18 luni în acordarea de asistenţă umanitară în Japonia şi Haiti.
După un deceniu, însă, în care bugetul său aproape că s-a dublat, acum Pentagonul se confruntă cu reduceri ale sale pe termen nedefinit.
Preşedintele Obama s-a angajat să reducă cheltuielile proiectate pentru securitatea naţională cu 400 de miliarde de dolari în următorii 12 ani, din care majoritatea ar veni de la Departamentul Apărării.
Şi aceasta pe lîngă cele 78 de miliarde de dolari reduceri pe termen lung anunţate de Robert Gates anterior.
Tăierea cheltuielilor va lăsa Pentagonul cu un buget redus pînă în anul 2024
Cu costurile pentru îngrijirile medicale ale trupelor în creştere, reducerile bugetare vor afecta necesarele achiziţii de nave, submarine, avioane de luptă şi armament, a arătat Secretarul Apărării.
În ultimele săptămîni, Robert Gates a avertizat Congresul ca şi administraţia ca mai curând decît să taie pur şi simplu şi de oriunde cheltuielile apărării, să ia decizii strategice dificile în legătură cu care dintre misiunile militare naţiunea nu îşi mai poate permite să le continue.
Robert Gates a spus reporterilor că vrea să forţeze o asemenea dezbatere.
"Dacă vom reduce dimensiunea şi resursele armatei , trebuie să facem opţiuni cunoscând implicaţiile pe care le vor avea pentru securitatea ţării ca şi pentru operaţiunile militare americane din lume", a precizat Robert Gates.
Mai mult, Robert Gates insistă asupra câtorva armamente costisitoare dar vitale pentru apărarea Americii ,inclusiv avioanele de luptă F-35 , o nouă clasă de rachete balistice submarine şi o nouă flotă de realimentare aeriană pentru Forţa Aeriană a SUA.