Reducerea la jumătate a datoriilor Greciei "este insuficientă"
Potrivit unui consilier al ministrului german de finanțe, ștergerea unei părți a datoriei Greciei către investitori privați "nu este suficientă" pentru ca datoria țării să devină sustenabilă.
Articol de Ioana Dogaru, 08 Ianuarie 2012, 17:31
Reducerea la jumătate a datoriilor Greciei către investitorii privaţi, ca parte a unui plan european de a susţine statul aflat în pragul colapsului financiar, nu este suficientă pentru ca datoria ţării să devină sustenabilă, susține Clement Fuest, consilier al ministrului german de Finanţe Wolfgang Schaeuble.
"Rata de 50% a fost însoţită de ideea că va fi asociată unui program de consolidare economică pe termen lung, care să coboare datoria acumulată la 120% din PIB până în 2020.
"O asemenea reducere nu este suficientă. La începutul crizei am avut o îndatorare tot de 120%, aşa că o ştergere a datoriei trebuie să depăşească 50%" , a spus Clement Fuest.
Grecia a împrumutat de la investitori privaţi circa 200 de miliarde de euro, în timp ce datoriile totale ale statului se ridică la 350 miliarde de euro iar o reducere cu 50% ar echivala cu ştergerea a 100 de miliarde de euro din datoria către investitorii privaţi, notează Mediafax.
"În opinia mea, Grecia a intrat deja în incapacitate de plată. Cred că cel mai bine ar fi să se recunoască cinstit că Grecia nu poate plăti. Aşa s-ar putea ajunge la o înţelegere mai bună", a mai spus Clement Fuest.
Băncile şi fondurile de investiţii negociază cu guvernul de la Atena de mai multe săptămâni reducerea datoriilor ţării, în urma cărora îndatorarea raportată la PIB ar urma să coboare de la aproximtaiv 160% la 120% până în 2020, potrivit Reuters.
Din 2010 până în prezent Grecia a primit două pachete de ajutorare externe, unul în valoare de 130 de miliarde de euro şi unul de 110 miliarde de euro.
Grecia trebuie să finalizeze negocierile cu investitorii privaţi, pentru a îndeplini condiţiile necesare primirii de ajutor financiar, până la mijlocul lunii ianuarie, când la Atena sosesc reprezentanţi ai FMI şi UE.