Reducere a deficitelor în planul de buget al SUA pentru 2012
Preşedintele Obama va trimite congresului proiectul de buget pentru anul fiscal 2012, care ar reduce deficitele cu mai mult de 400 de miliarde de dolari în următorul deceniu.
14 Februarie 2011, 07:35
Preşedintele Obama va trimite congresului proiectul de buget pentru anul fiscal 2012, care ar reduce deficitele cu mai mult de 400 de miliarde de dolari în următorul deceniu, ceea ce ar fi, potrivit unor oficiali ai administraţiei, suficient pentru a stabiliza sănătatea fiscală a naţiunii şi pentru a se adresa problemelor pe termen mai lung.
Două treimi din reducerile cheltuielilor sunt drastice după standardele democraţilor, dar atunci când va ajunge la capitoliu, planul preşedintelui Obama va lansa un adevărat război cu republicanii în legătură cu cât de profunde şi de rapide ar trebui să fie acestea.
Republicanii din camera reprezentanţilor încearcă să reducă cheltuielile cu până la 100 de miliarde de dolari în anul fiscal curent chiar, înainte de a începe să scrie propria propunere de buget pentru 2012.
Planul de buget al preşedintelui urmează să propună tăierea a mai mult de 1 miliard de dolari din subvenţiile pentru aeroporturi şi aproape 1 miliard de dolari din subvenţiile acordate statelor pentru centralele de tratare a apei şi pentru proiecte similare .
Asistenţa energetică pentru familiile cu venituri mici va fi tăiată la jumătate.
Reducerile din planul de buget al preşedintelui vizează chiar şi Pentagonul, în mod tradiţional considerat intangibil de ambele partide, democraţi şi republicani .
El adoptă o propunere a secretarului apărării, Robert Gates, de economisire a 78 de miliarde de dolari.
Investiţii în viitor
Preşedintele Obama a arătat că "după un deceniu de deficite în creştere, acest buget cere Washington-ului să trăiască în limitele resurselor în vreme ce investeşte în viitor”.
În vreme ce urmăresc să reducă programele interne, republicanii ar excepta Pentagonul şi ar acorda statut de permanenţă reducerii taxelor iniţiate de fostul preşedinte Bush, reducere care urmează să expire la sfîrşitul lui 2012.
Preşedintele ar prelungi reducerile de taxe, dar nu şi pentru cei al căror venit anual depăşeşte 250.000 de dolari.
Potrivit unor oficiali ai administraţiei, bugetul preşedintelui va reduce până în 2016 deficitul la 3% din PIB şi ar fluctua în jurul acestui procent până în 2021.
Dincolo de acest an, însă, o populaţie îmbătrânită şi costurile în creştere ale sistemului de sănătate vor determina creşterea, din nou, a deficitelor bugetare.
Preşedintele a argumentat săptămâni în şir, că reduceri mai drastice decât cele pe care le propune ar putea ameninţa fragila redresare economică şi că viitoarea creştere economică şi competitivitatea Statelor Unite cer investiţii în programe dedicate educaţiei, infrastructurii, inovaţiei şi cercetării, adică "investiţii în viitor".
"Propun să investim în ceea ce va face cel mai mult pentru creşterea economiei în anii următori. Aceasta înseamnă investiţii care să creeze locuri de muncă, în drumuri, trenuri de mare viteză, comunicaţii de înaltă viteză, în cercetare şi ameliorarea şcolilor. Pentru că ar fi o greşeală să ameliorăm bugetul sacrificând educaţia copiilor noştri”, a declarat Barack Obama.
Analiştii spun că, de vreme ce republicanii controlează camera reprezentanţilor, bugetul preşedintelui democrat este mai mult o declaraţie a priorităţilor sale decât un model real pentru politica taxelor şi a cheltuielilor federale.
Ei mai arată că de multe ori nu se poate conta pe proiecţiile pe termen lung ale bugetelor, în special în ceea ce priveşte deficitele, deoarece acestea sunt subiectul mai multor variabile politice şi economice.
Încercările celor două partide de a găsi calea stabilităţii fiscale ar putea conduce la un acord major similar acordurilor bipartizane de reducere a deficitelor sub preşedinţii Ronald Reagan şi Bill Clinton, sau ar putea conduce la un blocaj în Congres de mari proporţii.