Redresarea globală, "vulnerabilă"
Potrivit FMI şi Băncii Mondiale, sunt necesare acţiuni pentru consolidarea fiscală în economiile avansate în vreme ce ţările emergente trebuie să evite supraâncălzirea economiei.
17 Aprilie 2011, 11:57
Redresarea globală se consolidează, dar rămâne vulnerabilă, spune comunicatul reuniunii comune a FMI şi Băncii Mondiale.
Sunt necesare acţiuni credibile pentru accelerarea procesului consolidării fiscale în economiile avansate în vreme ce ţările cu pieţe emergente trebuie să evite supraâncălzirea şi să controleze riscurile semnificative provocate de creşterea preţurilor materiilor prime.
Şeful direcţiei pentru stabilitate financiară a FMI, Mario Draghi, a arătat că în unele ţări, "riscurile datoriilor suverane şi cele bancare sunt strâns legate între ele.”
"Este nevoie de presiuni în continuare pentru repararea şi consolidarea sistemelor bancare slabe, în special în Europa" prin folosirea testelor de stress pentru a controla rapid aspectele slabe care vor fi identificate.
90 de bănci europene vor fi supuse în acest an unor noi teste de stress, mai dure, în încercarea de a reasigura pieţele.
Comunicatul subliniază importanţa creării de locuri de muncă pentru sustenabilitatea economică pe termen mediu.
Într-o altă declaraţie, comitetul pentru dezvoltare al FMI salută consolidarea economică globală, datorată în mare parte ţărilor în curs de dezvoltare, dar se declară îngrijorat că supraâncălzirea în unele sectoare, în special în ce priveşte alimentele şi energia, rezultă în presiuni şi volatilităţi ale preţurilor care pun populaţiile vulnerabile din ţările în curs de dezvoltare, sub semnul riscului.
Comitetul pentru Dezvoltarea al FMI spune că va fi vigilent în legătură cu provocările economice provocate de dezastre naturale, conflicte şi tulburări sociale.