Redresarea economică "nu este cea pe care o dorim"
Directorul FMI, Dominique Strauss Kahn, spune că în ţările avansate şomajul ridicat repretintă o provocare iar pentru economiile emergente riscul vine de la preţurile alimentelor şi al benzinei.
15 Aprilie 2011, 07:59
Directorul FMI, Dominique Strauss Kahn, a afirmat în deschiderea reuniunii comune de primăvară a FMI şi Băncii Mondiale că redresarea economică "se consolidează" dar că aceasta nu este cea aşteptată.
"Cu siguranţă că redresarea economică se consolidează dar oricine poate înţelege că nu este redresarea pe care o dorim", a afirmat Dominique Strauss Kahn, care a explicat că nivelul incertitudinii este încă ridicat.
"Nu este redresarea pe care o dorim pentru că există dezechilibre între ţări ca şi în interiorul ţărilor.
"Provocarea pentru ţările avansate este faptul că şomajul este încă înalt, principalele provocări pentru economiile emergente vin dinspre riscul supraîncălzirii iar în ţările cu venit mic, revine problema preţurilor alimentelor şi al benzinei cu riscul de a fi din nou într-o situaţie dificilă ca în 2008”, a precizat directorul FMI.
Strauss Kahn a avertizat împotriva autosuficienţei şi a cerut acţiuni urgente.
Domnul Strauss Kahn spune că şomajul a atins niveluri record, criza aruncând în şomaj încă 30 de milioane de oameni, în special tineri. Dacă în ţările avansate creşterea economică este certă, aceasta nu creează, însă, locuri de muncă.
Directorul FMI cere, ca atare, reforma sectorului financiar şi repararea lui, aducerea înapoi a băncilor în serviciul unei economii reale şi credite pentru întreprinderile mici şi mijlocii.
"Problema acum o constituie acum crearea de locuri de muncă”.
În numeroase ţări mulţi oameni au în faţă crize sociale.
Dominique Strauss Kahn a arătat joi în aceeaşi conferinţă de presă că "al doilea plămân al crizei sociale este inegalitatea”.
În cercetările sale, FMI sugerează că inegalitatea poate face ţările mai vulnerabile în faţa crizelor financiare.
Strauss Kahn spune că este nevoie de politici de reducere a inegalităţii şi de asigurare a unei distribuiri mai corecte a oportunităţilor şi resurselor.
Preţurile alimentelor au atins cote alarmante
În conferinţa de presă de la Banca Mondială, preşedintele acesteia, Robert Zoellick a avertizat că preţurile alimentelor au atins cote alarmante care ridică o mare ameninţare pentru săracii lumii.
Faţă de anul trecut preţurile alimentelor au crescut cu 36%.
Raportul Monitorului Oficial al Preţurilor Alimentelor estimează că o creştere în continuare cu 10% a preţurilor globale ar putea arunca încă 10 milioane de oameni sub nivelul sărăciei de 1,25 de dolari pe zi.
Banca Mondială estimează că acum 1,2 miliarde de oameni trăiesc sub nivelul sărăciei.