Recunoaşterea statului palestinian, "incertă"
Liderul palestinian Mahmud Abbas a afirmat că efortul pentru recunoaşterea statului palestinian este ireversibil. România nu şi-a definitivat poziţia cu privire la cererea de recunoaştere, de către ONU, a unui stat palestinian.
14 Septembrie 2011, 18:23
Emisari americani, dar şi şefa diplomaţiei europene, continuă eforturile, într-o ultimă încercare de a evita demersul unilateral al palestinienilor pentru recunoaşterea statului lor.
Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a transmis conducerii palestiniene mesajul că o soluţie durabilă la conflictul israeliano-palestinian se poate obţine doar prin negocieri directe, şi nu la New York.
Ministrul israelian pentru apărare civilă, Matan Vilnai, a anunţat că serviciile de securitate au fost pregătite pentru toate opţiunile.
Se au în vedere evenimente punctuale, cât şi manifestaţii de masă în teritorii.
Forţele israeliene au primit ordine precise pentru a reacţiona, dacă va fi nevoie.
Matan Vilnai spune că declararea unilaterală a statului palestinian la ONU reprezintă o eroare enormă şi că eforturile diplomatice pentru oprirea planului Autorităţii Palestiniene continuă.
Preşedintele Mahmud Abbas este în dezacord cu premierul palestinian, Salam Fayed, în legătură cu demersul unilateral al Naţiunile Unite.
Liderul palestinian de la Ramallah, Mahmud Abbas, a afirmat, miercuri, că efortul pentru recunoaşterea statului palestinian este ireversibil.
În opinia lui Abbas, acest lucru nu înseamnă sfârşitul negocierilor cu Israelul. Liga Arabă a oferit sprijin preşedintelui palestinian, dar numai acesta va decide dacă se va adresa Adunării Generale sau Consiliului de Securitate ONU.
Se aşteaptă ca, vineri, liderul palestinian să ţină un discurs televizat, în care ar urma să anunţe varianta demersului la ONU.
România nu şi-a definitivat poziţia cu privire la cererea de recunoaştere, de către ONU, a unui stat palestinian, din cauza neclarităţilor privind forma şi conţinutul proiectatului demers palestinian la Naţiunile Unite, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, Doris Mircea, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.
Aceasta a reamintit că ţara noastră are o poziţie de principiu, conform căreia reluarea negocierilor este cea mai bună linie de acţiune pentru obţinerea soluţiei celor două state, Israel şi unul palestinian, care să convieţuiască în pace şi securitate.
"Considerăm că este necesar ca părţile să evite demersurile unilaterale, care nu sunt de natură să contribuie la găsirea unei soluţii durabile", a mai precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului român de Externe.