Record istoric de absenteism în alegerile locale din Franța
Alegerile au adus o schimbare importantă a peisajului politic, dată de succesul incontestabil al ecologiştilor la Marsilia şi Lyon.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 29 Iunie 2020, 04:50
Ecologiștii s-au impus, în turul doi al alegerilor locale, de ieri, din Franţa ca forță principală a stângii, un semnal de reaşezare politică, prezent şi în alte țări europene unde verzii întregistrează succese de câţiva ani. Scrutinul, amânat din martie, din cauza epidemiei a fost marcat de o prezenţă foarte slabă la vot: doar 39,5 la sută dintre francezii chemaţi la urne au votat în turul doi al municipalelor, scrutin care, în trecut, se bucura de o largă participare.
Chiar dacă votul s-a desfăşurat în condiţii excepţionale de securitate sanitară, 43 la sută dintre absenţi au spus, potrivit unui sondaj de opinie, că s-au temut de coronavirus.
Aceste alegeri au adus o schimbare importantă a peisajului politic, dată de succesul incontestabil al ecologiştilor la Marsilia şi Lyon, cele mai mari oraşe franceze după Paris, la Bordeaux şi Strasbourg, precum şi în multe oraşe mijlocii şi localităţi mici. Pentru liderul verzilor francezi, eurodeputatul Yannick Jadot, acest rezultat înseamnă speranţă pentru realizarea unui proiect concret.
Yannick Jadot: „Ne dorim o societatea diferită. Suntem prima generaţie care suportă direct dereglările climatice, ca şi inegalităţile, injustiţia socială şi discriminările. Şi suntem generaţia care trebuie să găsească soluţii, pentru că altfel va veni catastrofa”.
Cu sprijinul ecologiştilor, în acest tur doi, primăriţa socialistă în funcţie a Parisului, Anne Hidalgo, a fost realesă pentru încă un mandat de șase ani.
Anne Hidalgo: „Multumesc Paris! Aţi ales speranţa, unirea, aţi ales un Paris care respiră, un oraş agreabil şi solidar, care nu lasă pe nimeni pe marginea drumului!”
Partidul prezidenţial La Republique en Marche a câştigat un singur oraş mai mare, Le Havre, în nordul ţării, datorită premierului Edouard Philippe, reales cu aproape 60 la sută din voturi.
Aşteptat ca un test pentru preşedintele Emmanuel Macron, la jumătatea mandatului, acest scutin pare o previziune sumbră pentru viitorul partidului, pe care l-a creat acum 4 ani. Formaţiunea nu a reuşit să se impună, nu a scos la iveală alte personalităţi politice, iar acum a decontat toate tensiunile care au măcinat această guvernare: de la protestele vestelor galbene, până la greve şi criza sanitară.