Record de monede strânse în Fontana di Trevi
Organizaţia Vaticanului, Caritas, susţine că în primele şase luni ale anului 2012 s-au strâns în apă la Fontana di Trevi din Roma o sumă de 540.000 de euro.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 26 Iulie 2012, 11:48
În primele şase luni ale anului 2012 s-au strâns 540.000 de euro, bani aruncaţi în apă la Fontana di Trevi, de pe urma turiştilor străini şi chiar italieni care nu au renunţat la tradiţia de a arunca un ban peste cap atunci când ajung la faimoasa fântână.
Se pare că în ciuda crizei, care reduce numărul de vizitatori, dar şi cheltuielile pe care aceştia sunt dispuşi să le facă, nu se renunţă la dorinţa din faţa fântânii.
Se zice de ani de zile că dacă ajungi la Roma trebuie să mergi neapărat la Fontana di Trevi, să îţi pui o dorinţă, după care să arunci o monedă peste cap în fântână.
Dorinţa se va împlini, ba chiar mai mult vei avea şi a doua oară ocazia de a ajunge în acelaşi loc.
Dacă însă privim dintr-un alt punct de vedere – mai pragmatic – financiar – s-a constatat că în ultimii ani cantitatea de mărunţiş aruncată în apă s-a mărit.
Cu cifre concrete vine chiar organizaţia Vaticanului, Caritas, cea care de altfel beneficiază de aceşti bani pentru a-i folosi în scopuri caritabile.
Astfel în primele şase luni ale anului 2012, din ianuarie până în iunie, Caritas a adunat peste 17 kg de monezi, ceea ce înseamnă o sumă de 540.000 de euro.
O sumă de-a dreptul ”miraculoasă” în contextul în care criza se face simţită din plin şi în rândul turiştilor veniţi în capitala italiană.
Suma din primele şase luni ale acestui an este considerată record de Caritas, mai ales că pe întreg anul 2011 s-au strâns doar 951.000 de euro, în vreme ce în ceilalţi ani se adunau bani şi mai puţini.
Socoteala banilor pe lună se realizează destul de greu din cauza faptului că în fântână sunt aruncate şi monezi străine, nu numai euro.
Aceste monezi din alte ţări, printre care frecvent se întâlnesc şi banii româneşti, sunt ulterior schimbate la bănci.
Totodată, se mai presupune că mărunţişul aruncat în fântână este mai numeros în acest an şi datorită faptului că primăria Romei îi pedepseşte cu arestul pe hoţii care fură sau încearcă să fure banii din apă pe parcursul nopţii.
Nu putem însă să nu ne întrebăm dacă turiştii care ajung în capitala italiană au mai multe dorinţe şi aruncă mai mulţi bani sau hoţii s-au speriat de măsurile pe care le-au luat autorităţile locale.