Reconstrucţia Fâşiei Gaza presupune "erodarea regimului Hamas"
Analistul Avi Issacharoff crede că reconstrucţia Fâşiei Gaza înseamnă reabilitarea Autorităţii Palestiniene în Fâşia Gaza şi erodarea regimului Hamas.
16 Octombrie 2014, 11:15
Reconstrucţia Fâşiei Gaza înseamnă reabilitarea Autorităţii Palestiniene şi erodarea Administraţiei Hamas.
Însă organizaţia islamistă nu renunţă încă la putere şi controlează enclava.
De altfel, la Conferinţa ţărilor donatoare de la Cairo s-au promis peste 5 miliarde de dolari pentru reconstrucţia Fâşiei Gaza, teritoriu devastat de războiul de 50 de zile din această vară.
Iar secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a fost dus să vadă şi un tunel de atac săpat de teroriştii palestinieni.
Acesta fusese construit pentru a infiltra în Israel persoane care să comită atentate ucigaşe.
Din calculele făcute, cantitatea de ciment folosită pentru amenajarea tunelurilor ar fi putut servi la ridicarea a zeci de şcoli şi spitale.
Cu toate că Hamas are un profil mai redus după războiul din vară, nu pare să renunţe la suveranitatea asupra Fâşiei Gaza în favoarea Autorităţii Palestiniene.
Tinerii recruţi ai aripii militare Hamas s-au amuzat văzându-l pe secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, în vizită în Gaza, vorbind despre reconstrucţia unei Palestine.
Materiale necesare reabilitării Fâşiei Gaza au început să intre de ieri în zona controlată de Hamas ca parte a unei înţelegeri cu Autoritatea Palestiniană, Hamas şi ONU.
Programul ambiţios de reconstrucţie ar putea dura chiar şi un deceniu
Între timp, Gaza nu s-a schimbat prea mult în urma războiului din vară şi nu se va schimba curând, cred experţi ai mediului de analiză.
Miliţiile Hamas continuă să funcţioneze în Fâşia Gaza fără să existe o prezenţă reală a forţelor palestiniene de securitate legale, adică ale Autorităţii Palestiniene, poate doar simbolic, cu excepţia frontierei.
Recent, aripa militară a Hamas a lansat campania de recrutare.
Săptămâna trecută, în timp ce a avut loc prima şedinţă a Guvernului de uniune Fatah-Hamas în Gaza, a fost şi o defilare militară a Brigăzilor Ezzedine al-Qassam, aripa militară a Hamas, un mesaj clar pentru premierul Autorităţii Palestiniene, Rami Hamdallah, că rezistenţa nu renunţă la arme.
Analistul Avi Issacharoff crede că reconstrucţia Fâşiei Gaza înseamnă reabilitarea Autorităţii Palestiniene în Fâşia Gaza şi erodarea regimului Hamas.
Doar Autoritatea Palestiniană şi-a trimis reprezentanţi la Conferinţa internaţională a donatorilor de la Cairo, potrivit deciziei preşedintelui egiptean, Abdel Fattah el-Sisi. Hamas nu a avut de ales.
Mahmoud Abbas este mandatarul celor 5,4 miliarde de dolari, cât au promis donatorii până la încheierea Conferinţei de la Cairo.
Hamas nu dă semne că ar renunţa la putere în Gaza
Ca întotdeauna, realitatea este mai complexă.
Chiar dacă temporar Hamas are profilul redus, nu dă semne că ar renunţa la putere în Gaza.
Sărăcie, nemulţumiri, extremism, zeci de mii de familii deplasate, dar Hamas a rămas cu aceleaşi aspiraţii.
Fără tunelurile de contrabandă între Egipt şi Gaza şi fără colectarea taxelor, administraţia Hamas are tot mai puţine resurse.
Reabilitarea infrastructurii din enclavă revine Autorităţii Palestiniene.
Hamas nu mai reuşeşte să plătească salariile propriei administraţii şi membrilor aripii militare, Brigăzile Ezzedine al-Qassam, dar Hamas controlează în continuare zona Gaza.
În acest context intervine vizita secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, "aproape caraghioasă", potrivit presei.
Şi, ca să fie totul cât mai sugestiv, dimineaţă au fost publicate fotografii ale secretarului general al ONU într-un tunel de atac săpat de terorişti palestinieni pentru a lovi în populaţia civilă din Israel.
Este adevărat, Ban Ki-moon a condamnat de mai multe ori atacurile Hamas, care a folosit rachete şi tuneluri.
Ce a înţeles din această plimbare subterană Ban Ki-moon rămâne de văzut.