Recomandare pentru izolarea pacienţilor ucraineni care ajung în spitale
Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor a trimis o alertă statelor în care ajung refugiaţi din Ucraina.
Articol de Florin Lepădatu, 14 Martie 2022, 09:01
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor a trimis o alertă statelor în care ajung refugiaţi din Ucraina.
Această ţară înregistrează multe cazuri de infectare cu bacterii periculoase, rezistente la antibiotice şi transmisibile.
De aceea, organismul european recomandă izolarea pacienţilor ucraineni care ajung în spitale, astfel încât să se prevină riscul infectării unităţilor sanitare.
Acesta însă nu este singurul risc de sănătate publică asupra cărora experţii internaţionali atrag atenţia, i-a explicat reporterului RRA Adriana Turea doctoriţa Ioana Stăncel.
Ioana Stăncel: "Au avut și au focare în derulare în Ucraina. De anul trecut, din octombrie, s-a declarat o situație de securitate medicală pentru aceste două patogenii; ne referim la cele două epidemii care au fost complementare epidemiei cu COVID în Ucraina, respectiv poliomielita și epidemia de rujeolă. Populația Ucrainei nu este nici măcar cu același nivel de vaccinare pentru aceste boli cu populația României și există riscul să poate să aducă aceste boli, cu statut activ sau ca vectori în România. Tocmai de aceea este esenţial să se facă un triaj epidemiologic observațional, și eventual un mini triaj clinic al tuturor persoanelor migrante, şi, în funcţie de statusul medical clinic, să poată fi izolat, dacă există vreun risc."
Expertul în securitate medicală şi gestionarea crizelor umanitare, Ioana Stăncel subliniază că măsurile de bază pentru prevenirea infectării rămân purtarea măştilor de protecţie, păstrarea distanţei şi igiena mâinilor.
În plus, ar fi indicată vaccinarea copiilor migranţi, pentru prevenirea acestor boli.