Recolta de porumb a Uniunii Europene va scădea
Producţia ţării noastre ar urma să scadă de la aproape 11 milioane de tone anul trecut la sub 8 milioane.
Articol de Radiojurnal, 23 August 2024, 23:31
Recolta de porumb a Uniunii Europene va scădea din cauza secetei şi caniculei din România, unde producţia va coborî cu 30%. Importator net de porumb, Uniunea va depinde şi mai mult de importuri în acest sezon, mai ales pentru că se anunţă recolte sub medie şi la grâu şi orz, care sunt de asemenea folosite la hrana animalelor.
Redactorul RRA, Octavian Begu a făcut o sinteză pe această temă.
Perspectivele pentru viitoarea recoltă de porumb a Uniunii au fost reduse de la 63 de milioane de tone, anul trecut, la circa 60-61 de milioane, dar peste producţia din 2022, când seceta s-a extins pe întregul continent. Situaţia în Europa de Est este foarte dificilă, ca acum doi ani, dar în vest este bună, spun specialiştii Argus România, care a concurat anterior cu Franţa în calitate de cel mai mare producător de porumb al Uniunii, s-a confruntat cu uscăciunea şi canicula care au afectat lanurile şi în unele părţi din Bulgaria şi Ungaria, dar şi în Ucraina şi Rusia.
Producţia ţării noastre ar urma să scadă de la aproape 11 milioane de tone anul trecut la sub 8 milioane.
În Franţa nivelurile favorabile de umiditate au menţinut porumbul, în general, în stare bună, iar creşterea suprafeţelor cultivate ar trebui să asigure o producţie mai mare, respectiv, peste 14 milioane de tone. În Polonia plantarea mai redusă înseamnă că recolta poate scădea cu 13%. În Germania recolta de porumb va fi mai mică cu două procente, a estimat Asociaţia Agricolă a ţării, după o scădere de 15% a recoltei de grâu de iarnă, afectată de ploi.