Recolta de fructe de vară a Uniunii Europene, în scădere
Cea mai bună poziție pe care o deține România este la pepene verde, locul patru, cu o producție de 140.000 de tone față de 1,2 milioane de tone, cât are Spania, clasată pe primul loc. Spania livrează astfel jumătate din producția totală a Uniunii Europene.
Articol de Bogdan Isopescu, 24 Iulie 2023, 21:17
Recolta de fructe de vară a Uniunii Europene a înregistrat o scădere de peste 6% în ultimii doi ani, arată analizele oficiului european de Statistică Eurostat.
Cea mai mare scădere se înregistrează la pepeni, posibil din cauza scăderii umidităţii din sol. România este pe locul şase la acest tip de recoltă.
Datele Eurostat țin cont de recolta de pepeni verzi, galbeni, căpșune, piersici și nectarine, denumite general ca fructe de vară. Primele locuri sunt deținute de Italia, Spania, Franța, Germania și Portugalia.
Cea mai bună poziție pe care o deține România este la pepene verde, locul patru, cu o producție de 140.000 de tone față de 1,2 milioane de tone, cât are Spania, clasată pe primul loc. Spania livrează astfel jumătate din producția totală a Uniunii Europene.
La pepene galben, România este pe locul șase, cu 32.000 de tone față de Italia, care are 590.000 de tone, tot jumătate din producția totală a Uniunii.
Țara noastră este pe locul opt la piersici și nectarine, cu 12.000 de tone, în timp ce Italia, primul loc, produce 1,1 milioane de tone. În sfârșit, la căpșune suntem pe locul 10, cu 17.000 de tone, în timp ce Spania produce 325.000 de tone.
La o comparație a producției interne de fructe de vară, observăm că cea mai bună producție o avem la pepene verde - 140.000 de tone, apoi la pepene galben - 32.000 de tone, căpșune - 17.000 de tone, iar pe ultimul loc sunt piersicile și nectarinele - 12.000 de tone.