Recesiunea din Grecia, estimată la 4,5%
Banca Greciei arată în raportul anual că situaţia economico-financiară a Greciei este mai rea faţă de previziunile anterioare.
Articol de Monica Chihaia, Atena, 19 Martie 2012, 19:15
Recesiunea din Grecia este estimată în 2012 la 4,5%, ceea ce înseamnă tot atâtea procente mai puţin în PIB.
"Situaţia economico-financiară a Greciei e mai rea decât ne aşteptam", au spus oficialii Băncii Greciei, odată cu publicarea raportului anual.
Finanţatorii internaţionali ai Greciei - Comisia Europeană, Banca Mondială, Banca Central-Europeană şi Fondul Monetar susţin că Atena va trebui să rămână la politicile "bune" până în 2030 pentru ca măsurile de austeritate să funcţioneze.
Dincolo de cifre şi statistici, raportul se concentrează asupra eforturilor care trebuie întreprinse în direcţia restabilirii încrederii în potenţialul Greciei şi a valorificării posibilităţilor pe care le oferă reuşita programului de implicare a iniţiativei sectorului privat în resuscitarea economiei ţării.
În interviul acordat publicaţiei "To Vima tis Kyriakis", Giorgos Provopoulos s-a declarat condiţionat optimist în ceea ce priveşte parcursul de aici mai departe al economiei ţării.
"Dacă sentimentele de încredere şi siguranţă în perspectivele economiei noastre vor fi restabilite, depunerile bancare vor începe să se întoarcă. O destindere şi o îmbunătăţire a climatului ar face posibilă revenirea în băncile din Grecia pentru început a unor sume estimate între 10 şi 15 miliarde de euro", a spus Giorgos Provopoulos.
O asemenea evoluţie ar aduce o majorare a nivelului de lichiditate, a subliniat guvernatorul Băncii Greciei. În acest scop, a afirmat Giorgos Provopoulos, sunt necesare însă finalizarea în prealabil a reformelor de piaţă şi instituţionale, mai cu seamă în sectorul public, consolidarea fiscală şi punerea în aplicarea a programului de privatizări. În opinia guvernatorului Băncii Greciei, există "o putere incandescentă de relansare a economiei".
Principalele resurse: valorificarea cadrului naţional strategic de referinţă prin folosirea raţională a ultimelor programe şi fonduri derulate de UE pentru Grecia şi, fireşte, recapitalizarea băncilor. Referitor la prelungirea perioadei de recesiune, Giorgos Provopoulos a menţionat printre cauzele majore întâzierea privatizărilor şi a reducerii cheltuielilor bugetare în măsura angajamentelor asumate, de asemenea intervenţiile neadecvate în soluţionarea eficientă a problemelor.
"Am spus de la început că două treimi din ajustările fiscale ar fi putut veni din reducerea cheltuielilor şi doar o treime din extinderea bazei de impozitare a veniturilor", a accentuat guvernatorul Băncii Greciei şi a adăugat: "În loc să fie eradicată evaziunea fiscală, au fost impuse majorări de impozite şi taxe noi, care nu au făcut altceva decât să exacerbeze recesiunea.
Nu sunt puţine cazurile când ne-am agravat singuri în cele din urmă situaţia", a încheiat Giorgos Provopoulos.