Recepţie la Bruxelles pentru "Ţinutul secuiesc"
România a cerut explicaţii Ungariei cu privire la găzduirea aşa-zisei reprezentanţe a Ţinutului Secuiesc în Casa Regiunilor Maghiare de la Bruxelles.
31 Mai 2011, 19:09
La Parlamentul European are loc o recepţie dedicată deschiderii unei reprezentanţe a aşa-numitului Ţinut Secuiesc la Bruxelles.
Iniţiativa, susţinută atât la Bruxelles, cât şi în ţară de membri ai UDMR, este criticată vehement de opoziţie, iar Ministerul de Externe român o consideră regretabilă.
De altfel, România a cerut explicaţii Ungariei cu privire la găzduirea aşa-zisei reprezentanţe a Ţinutului Secuiesc în Casa Regiunilor Maghiare de la Bruxelles.
Convocat marţi la ministerul de externe, ambasadorul Ungariei la Bucureşti a fost informat, potrivit unui comunicat, că în spiritul relaţiei de parteneriat strategic dintre cele două ţări România se aşteaptă ca la evenimentul de lansare să nu fie prezentă nici o oficialitate ungară. Grupul popularilor europeni, familie politică din care face parte UDMR, a anunţat că nu este implicat în deschiderea reprezentanţei.
La Salonul deputaţilor de la Parlamentul European are loc această recepţie, un eveniment de care presa română de la Bruxelles a aflat întâmplător şi la care nu a fost invitată în mod oficial, dar, sigur, nici nu a fost împiedicată să participe.
Grupurile politice româneşti prezente în Parlamentul European au calificat iniţiativa ca fiind o provocare inutilă, o sfidare a majorităţii.
Liderii europeni, absenţi
Pe de altă parte, a fost ridicată problema statutului unei astfel de reprezentanţe sau mai exact a regiunii pe care o reprezintă, dar şi a finanţării acesteia.
Preşedintele delegaţiei social-democraţilor, Cătălin Ivan, nu a fost invitat.
Liberala Ramona Mănescu, membră a Comisiei pentru dezvoltare regională, a primit invitaţia, însă a spus că nu o va onora.
Eurodeputatul Marian Jean Marinescu, vicepreşedintele Grupului popularilor europeni, nu va participa.
Întreg grupul s-a distanţat de evenimentul de marţi seară.
Nici preşedintele PE nu va veni la recepţie.
La recepţie se află preşedinţii consiliilor judeţene Harghita şi Covasna şi primarul Sovatei, ca reprezentant al judeţului Mureş
Regiunile reprezentate la Bruxelles au de obicei, într-adevăr, un statut juridic în statele membre.
Birourile de la Bruxelles funcţionează ca nişte ambasade: reprezintă exclusiv interesele regiunii respective, şi sunt finanţate din bani regionali.
Mai există şi Comitetul Regiunilor, care este o instituţie europeană cu rol consultativ şi care reprezintă regiunile din toate cele 27 de state membre.
Bugetul comitetului este parte a bugetului Uniunii Europene.