Recentele expulzări ale romilor din Franţa, în vizorul CE
Francois Hollande, a continuat politica de expulzare, iar acest lucru a determinat CE să reitereze că va continua să supravegheze Franţa.
Articol de Arina Petrovici, 30 August 2012, 10:30
Comisia Europeană anunţă întâlniri cu oficiali francezi în contextul recentelor expulzări ale romilor din Franţa.
Vineri se va deplasa la Bruxelles o delegaţie franceză, iar în 4 septembrie va merge la Paris comisarul pentru justiţie Viviane Reding.
În urma acestor discuţii, comisia va face o analiză juridică pe tema situaţiei romilor din Franţa.
Autorităţile franceze s-au angajat să furnizeze Comisiei Europene toate informaţiile privind situaţia romilor, înainte de sfârşitul lunii august, după ce în această vară au avut loc mai multe acţiuni de evacuare a unor tabere ocupate ilegal de membri ai acestei minorităţi.
Doar în ultima săptămână poliţia a evacuat în total circa 230 de romi.
Franţa a ajuns sub supravegherea Comisiei Europene după un discurs pronunţat în vara anului 2010 de fostul preşedinte Nicolas Sarkozy care i-a numit pe romi "provocatori de probleme".
Declaraţia sa a generat îngrijorări la Bruxelles, Parisul fiind suspectat de stigmatizare pe criterii etnice.
Actualul preşedinte socialist, Francois Hollande, a continuat politica de expulzare, iar acest lucru a determinat Comisia Europeană să reitereze la 10 august că va continua să supravegheze Franţa.
Acum o săptămână, aproximativ 230 de romi, între care numeroşi copii, au fost daţi afară dintr-un imobil pe care îl ocupau ilegal în Lyon, iar în departamentul Essonne, în două tabere, tot ilegale, din Maisse şi din Evry.
Vorbim despre tabăra din Evrie, unde a fost primar până în luna iunie, ministrul de interne Manuel Valls a arătat la postul de radio Europe 1 că situaţia sanitară şi în materie de securitate era insuportabilă.
Ministrul Valls a mai spus că în septembrie îl va însoţi pe ministrul delegat pentru afaceri europene, Bernard Cazeneuve, într-o vizită în România pentru ca "să înţeleagă de ce în această ţară nu sunt aplicate politici puternice de inserţie în favoarea romilor".
Totuşi, nu întâmplător a fost evocat numele ţării nostre, căci, potrivit Asociaţiei din departamentul Essonne pentru solidaritatea cu familiile de romi din România, 72 de persoane locuiau de circa patru luni în barăci, iar un reprezentant al asociaţiei amintite a precizat că membri ai Crucii Roşii au fost prezenţi la operaţiunea de evacuare, însă aceştia nu au altă soluţie pentru romi decât locuri de cazare de urgenţă.
Şi mai trebuie spus că, între timp, guvernul francez a anunţat relaxarea condiţiilor de angajare pentru romii din Franţa, proveniţi, susţin autorităţile, în cea mai mare parte din România şi Bulgaria.