Reacţii politice în Germania, după atacurile armate din oraşul Hanau
Atacurile, soldate cu nouă morţi şi mai mulţi răniţi, sunt anchetate drept acţiuni teroriste, a declarat ieri după-amiază, ministrul de interne al landului Hessa
Articol de Vlad Drăghicescu, Bonn, 21 Februarie 2020, 02:37
Cetăţeanul german Tobias R., în vârstă de 43 de ani, a fost găsit mort în locuinţa sa, alături de trupul neînsufleţit al mamei sale, pe care ar fi ucis-o. În casă, poliţiştii au descoperit o confesiune extremistă şi o înregistrare video, în care sunt revendicate atacurile. Bărbatul deţinea armele în mod ilegal, în baza unui permis de vânătoare.
Cancelarul federal Angela Merkel a denunţat ieri, "otrava reprezentată de rasism în Germania".
"Rasismul este o otravă. Ura este o otravă şi acesată otravă există în societatea noastră şi este vinovată pentru prea multe victime, de la acţiunile NSU până la moartea lui Walter Lübcke şi atentatele de la Halle. Ne opunem cu forţa şi determinare tuturor celor care încearcă se divizeze Germania", a declarat cancelarul, evocând faptele subteranei naţional-socialiste, grupare neonazistă, responsabilă de uciderea în principal la unor imigranţi turci, între 2.000 şi 2011, moartea politicianului pro migranţi Walter Lübcke şi atentatele antisemite de la Halle.
Printre cele 11 victime ale atacurilor comise miercuri seară în două cafenele cu narghilea din oraşul german Hanau, în landul Hessa, s-ar afla imigranţi de origine turcă, bulgară, bosniacă şi română, dar şi trei germani. Victimele au între 21 şi 44 de ani.
Aseară, la Poarta Brandenburg din Berlin, câteva sute de oameni au comemorat victimele atacurilor, formând un amplu lanţ uman în jurul porţii. Manifestări similare au loc în multe oraşe germane.
Preşedintele federal Frank-Walter Steinmeier s-a deplasat ieri, la Hanau pentru a vizita cele două cafenele vizate de atacator.
"În aceste ore grele, este important să manifestăm solidaritate. Stăm împreună ca societate, nu ne lăsăm intimidaţi, nu ne îndepărtăm unii de ceilalţi", a spus preşedintele german.
Nu numai declaraţiile de solidaritate cu victimele au fost numeroase ieri, ci şi acuzaţiile la adresa formaţiunii populiste Alternativa pentru Germania. Practic, toate celelalte partide din Bundestag acuză AfD că ar fi responsabilă de înmulţirea manifestărilor violente de extremă dreaptă prin întreţinerea unui discurs al urii la adresa musulmanilor şi în general a străinilor din Germania.
Social-democraţii cer punerea sub observaţie a AfD de către serviciile secrete, în timp ce Annegret Kramp-Karrenbauer, şefa demisionară a Uniunii Creştin-Democrate, partidul cancelarului Angela Merkel, devansat de AfD în alegerile de anul trecut din landul Turingia şi care momentan încearcă să îşi definească viitorul curs politic, a reiterat nevoia ca partidul ei să respingă orice colaborare cu o formaţiune care tolerează în rândurile ei "extremişti de dreapta şi nazişti".
Copreşedintele Alternativei pentru Germania, fostul creştin-democrat Alexander Gauland, a respins vehement acuzaţiile.
"Declaraţia doamnei Kramp-Karrenbauer este lipsită de sens şi meschină. Este o meschinărie să instrumentalizezi o asemneea faptă oribilă împotriva concurenţilor politici. Tot ceea ce ştim este că autorul atacurilor era un om cu probleme psihice", a declarat Gauland.
"De ce nu a fost internat la psihiatrie un om care a depus mai multe plângeri la poliţie, acuzând că este supravegheat mental de serviciile secrete?" - a întrebat şi copreşedinta AfD, Alice Weidel.