Reacţii la discursul preşedintelui francez, Emmanuel Macron, la Strasbourg
La Strasbourg, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a lansat modelul său privind viitorul Europei într-un discurs la care se face referire ca discursul de la Sorbona
18 Aprilie 2018, 02:33
Discursul preşedintelui francez, Emmanuel Macron, la Strasbourg şi concluzia sa după dezbaterea cu eurodeputaţii au fost salutate de multe grupări politice franceze şi de presa care reprezintă sensibilitatea politică a acestor grupări. Dar atât adversarii politici ai preşedintelui, cât şi unii dintre cei care îl privesc cu simpatie au emis îndoieli cu privire la fezabilitatea propunerilor lui Emmanuel Macron pentru reformarea unora dintre instituţiile europene.
Astfel, există îndoieli cu privire la sprijinul real pe care îl va acorda Germania, proiectelor de integrare avansată a zonei euro, cu crearea unei ministru de finanţe şi a unui buget comun, mai ales că anumite state, cum ar fi Olanda, se opun acestor proiecte de teamă că ţările care respectă o rigoare bugetară vor fi nevoite să plătească pentru ţările considerate mai risipitoare, cum sunt cele din sudul Europei, de exemplu Grecia sau Italia.
Formaţiunile de extrema dreaptă, începând cu Frontul Naţional, se opun din principiu oricărei forme de integrare europeană sporită, fie ea şi în sânul zonei euro. De altfel, preşedintele Emmanuel Macron i-a atacat frontal pe deputaţii eurosceptici, întrebându-i de ce se mai află în Parlamentul de la Strasbourg.
Reprezentanţi ai forţelor de dreapta şi de extrema dreaptă din Franţa au criticat şi măsurile preconizate de şeful statului francez cu privire la imigraţie şi azil politic spunând că ele sunt prea laxiste şi că vor receptate ca o invitaţie de cei care vor cu orice preţ să vină în Uniunea Europeană.
La polul opus, ecologiştii spun că propunerile lui Emmanuel Macron nu sunt destul de ambiţioase şi aceasta nu numai în ce priveşte imigraţia şi azilul politic.
Cum vom putea, în mod concret, să facem în aşa fel încât cetăţenii europeni să aibă o viziune mai favorabilă despre instituţiile de la Bruxelles, cum să ne asigurăm că Uniunea Europeană va respecta cu adevărat angajamentele luate în favoarea climatului? - sunt numai câteva din întrebările puse de ecologişti.
Unul dintre subiectele abordate de Emmanuel Macron la Strasbourg şi care a primit ecouri ceva mai consensuale este cel privind asigurarea securităţii interne, externe şi apărarea Uniunii Europeane, chiar dacă şi aici extrema dreaptă şi extrema stângă au găsit un prilej de a critica participarea Franţei la recentele acţiuni militare contra capacităţilor chimice ale Siriei.