Reacţii după declaraţiile preşedintelui american, Donald Trump
Premierul israelian a cerut celorlalte ţări să urmeze exemplul Statelor Unite, dar comunitatea internaţională se declară îngrijorată de anunţul de la Washington
Articol de RADOR, 07 Decembrie 2017, 03:33
Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite ar urma să se reunescă de urgenţă mâine, la cererea a 8 state, după anunţul preşedintelui american, Donald Trump privind oraşul Ierusalim. Corespondenta noastră la Washington, Doina Saiciuc, aminteşte că ieri, liderul de la Casa Albă, a afirmat că Statele Unite recunosc Ierusalim-ul drept capitală a statului Israel şi a cerut Departamentului de Stat să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada americană de la Tel Aviv la Ierusalim.
Corespondentul nostru în Israel, Dragoş Ciocârlan: Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a calificat declaraţia preşedintelui american o etapă importantă în istoria Ierusalimului. Netanyahu a cerut celorlalte ţări să urmeze exemplul. Este o zi istorică recunoscând oficial Ierusalimul capitala statului Israel şi intenţia de a muta Ambasada americană spre oraşul sfânt.
Netanyahu a subliniat că Ierusalimul este capitala evreilor de 3000 de ani. Aici este Muntele Templului, aici au fost regii şi profeţii Israelului. Netanyahu a întins o mână pentru pace naţiunilor arabe vecine care s-au unit pentru a se opune declaraţiei preşedintelui american.
Reuven Rivlin, preşedintele statului Israel, l-a felicitat pe preşedintele american. După jubileul reunificării oraşului la 50 de ani, acum, la 70 de ani de independenţă a statului Israel, înfloreşte speranţa, a spus Rivlin. De mii de ani, poporul evreu a privit spre Ierusalim şi s-a rugat. Recunoscând Ierusalimul capitala Israelului şi relocarea tuturor ambasadelor reprezintă recunoaşterea poporului evreu în patria lui străbună. Este o piatră de hotar spre pace pentru toţi locuitorii Ierusalimului şi întreaga regiune, a mai spus preşedintele Israelului, care a subliniat că Ierusalimul nu este un obstacol în calea păcii pentru cei care doresc pacea. După cum e scris, rugaţi-vă pentru pacea Ierusalimului, ca toţi ce o iubesc să prospere, să fie pace în încăperile şi palatele sale.
Veteranul negociator palestinian, Saeb Erekat, consideră că este o violare a acordurilor precedente. Anunţul lui Donald Trump este o schimbare care descalifică procesul de pace şi va duce la escaladarea extremismului în regiune. Singura şansă pentru palestinieni este să lupte pentru drepturi egale - a spus Saeb Erekat, în opinia căruia Donald Trump a făcut cea mai mare greşeală prin această declaraţie pe care el a numit-o dictat.
De la Ramallah, Hanan Ashrawi, din conducerea Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, a declarat că este o decizie în favoarea Israelului care încalcă înţelegerile anterioare. Organizaţiile palestiniene au promis trei zile de răzbunare ca răspuns la declaraţia preşedintelui american prin care Ierusalimul este recunoscut capitala Israelului.
Mohammad Dahlan, care trăieşte în exil, considerat posibil succesor al lui Mahmoud Abbas la conducerea Autorităţii Palestiniene, consideră că e necesară oprirea negocierilor absurde şi interminabile cu Israelul, după declaraţia din această seară a preşedintelui american.
Şefa diplomaţiei europene, Francesca Mogherini, a reiterat într-o convorbire telefonică cu preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmud Abbas, poziţia fermă a UE potrivit căreia statutul final al Ierusalimului, ca vitoare capitală a Israelului şi a unui stat palestinian, trebuie rezolvat prin negocieri care să răspundă aspiraţiilor ambelor părţi.
Recunoaşterea Ierusalimului drept capitală israeliană este o decizie naţională şi nu una adoptată de NATO - a transmis secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Statutul oraşului Ierusalim nu poate fi soluţionat decât printr-o negociere directă între israelieni şi palestinieni - a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guttierez. Nu există alternativă la soluţia a două state cu Ierusalimul drept capitală a Israelului şi a Palestinei, a adăugat secretarul general al ONU.
La Vatican Papa Francisc şi-a exprimat în mod public îngrijorarea faţă de decizia preşedintelui Donald Trump de a transfera Ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.
Corespondenta Radio România Actualităţi în Italia, Elena Postelnicu: La numai câteva ore după ce a primit în audienţă privată personalităţile religioase din Palestina - care fac parte dintr-o comisie permanentă pentru dialog interreligios cu Vaticanul şi cărora le-a transmis că recunoaşterea drepturilor tuturor popoarelor în ţara sfântă reprezintă de fapt condiţia esenţială pentru dialog în favoarea tuturor membrilor societăţii, inclusiv a creştinilor - Papa Francisc şi-a exprimat în mod public îngrijorarea faţă de decizia preşedintelui Donald Trump de a transfera Ambasada SUA de la Tel Avin la Ierusalim.
Papa Francisc: "Gândul meu se îndreaptă acum spre Ierusalim, neputând să-mi ascund profunda îngrijorare privind situaţia care s-a creat în ultimele zile şi adresând, totodată, un însufleţit apel astfel încât să se angajeze cu toţii la respectarea status quoului oraşului în conformitate cu rezoluţiile ONU".
Acesta este mesajul Suveranului Pontif de la finalul audienţei generale de la Vatican. Papa Francisc invocă înţelepciune şi prudenţă pentru pământul sfânt, pentru Orientul Mijlociu, pentru lumea întreagă.
Papa Francisc: "Ierusalimul este un oraş unic, sacru pentru evrei, creştini şi musulmani, care venerează acolo locurile sfinte ale respectivelor religii, având o vocaţie specială în vederea păcii. Mă rog la Dumnezeu ca această identitate să fie păstrată şi consolidată în beneficiul Ţării Sfinte, al Orientului Mijlociu şi al lumii întregi şi să prevaleze înţelepciune şi prudenţă pentru a evita adăugarea unor noi elemente de tensiune într-o panoramă internaţională deja violentă şi marcată de atâtea conflicte pline de cruzime".
Autorităţile ruse nu au reacţionat încă la decizia Statelor Unite de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului.
Corespondentul Radio România Actualităţi la Moscova, Alexandr Beleavski: Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze acest pas al Statelor Unite până la anunţarea oficială a deciziei, însă a precizat că preşedintele Vladimir Putin, în mai multe convorbiri telefonice, inclusiv în cea de aseară cu liderul palestinian Mahmoud Abbas, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu această situaţie şi posibila ei complicare.
Viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov, a declarat că Moscova consideră statutul Ierusalimului de Est unul din elementele cheie ale soluţionării complexe a problemei palestiniano-isreliene. Dacă decizia anunţă de Donald Trump va fi luată oficial, ea poate să aibă urmări cu bătaie lungă şi nu va ajuta la reglementarea confluictului - a mai spus acesta.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Rus de Externe, Maria Zaharova, s-a abţinut şi ea de la comentarii în avans, făcând trimiterea la cele spuse de purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin şi la declaraţia oficială a ministerului din 6 aprilie anul acesta. Această declaraţie a Ministerului rus de Externe a confirmat sprijinul Moscovei pentru principiile ONU ale reglementării conflictului palestiniano-isrealian, inclusiv soluţia lui negociată bazată pe principiul celor două state, cu Ierusalimul de Est capitala Statului Palestinian. În acelaşi timp, declaraţia subliniază, pentru prima dată că, în contextul soluţiei bazate pe principiile ONU, Rusia consideră Ierusalimul de Vest capitala statului Israel. Declaraţia din aprilie menţionează că parametrii concreţi ai soluţionării întregului spectru de probleme legate de statutul teritoriilor palestiniene, inclusiv problema Ierusalimului, trebuie convenită în cadrul negocierilor directe între părţi. Moscova, la rândul său, va ajuta la realizarea unor asemenea înelegeri şi va acorda o atenţie specială asigurării accesului liber al tuturor credincioşilor la locurile sfinte din Ierusalim.