Reacția Comisiei Europene la vizita premierului grec în Rusia
Moscova şi Atena intenţionează să înfiinţeze societăţi comune ruso-greceşti pentru a le permite produselor din Grecia să depăşească embargoul alimentar impus de Rusia.
10 Aprilie 2015, 09:30
Moscova şi Atena intenţionează să înfiinţeze societăţi comune ruso-greceşti pentru a le permite produselor din Grecia să depăşească embargoul alimentar impus de Rusia ţărilor europene.
Anunţul a fost făcut de o sursă din guvernul grec şi are legătură cu subiectele abordate în timpul vizitei premierului de la Atena, Alexis Tsipras la Moscova.
Vizita e considerată una controversată, în condiţiile în care Grecia se află în negocieri cu Uniunea Europeană şi creditorii internaţionali, pe fondul datoriei publice pe care o are.
Între timp, Grecia a plătit ieri aproximativ 460 de milioane de euro din datoria către FMI, dar luna aceasta mai are de returnat alte 400 de milioane, sub formă de dobânzi.
Guvernul elen încearcă să ajungă la un acord pentru prelungirea programului de asistenţă şi avertizează că în caz contrar, Grecia va intra în incapacitate de plată şi va ieşi din zona euro.
Între timp, Comisia Europeană a reacţionat la vizita de două zile a premierului Tsipras la Moscova, care s-a încheiat ieri.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene speră ca în urma vizitei premierului grec la Moscova, solidaritatea statelor membre ale UE să rămână puternică.
Declaraţia survine după ce au existat dezbateri în spaţiul public european legate de faptul că prezenţa oficialului grec la Moscova riscă să distrugă unanimitatea din cadrul Uniunii.
Între timp, discuţiile la nivel de experţi de la Bruxelles, dintre Grecia şi creditorii săi, nu au avansat, iar o reuniune a miniştrilor de finanţe din zona euro este programată numai pe 24 aprilie.
În lipsa unui acord, Grecia riscă să intre în incapacitate de plată şi să iasă din zona euro.
După vizita la Moscova a premierului grec Tsipras, se pune problema participării acestei ţări la proiectul unui gazoduct ruso-turc.
În acelaşi timp, Comisia Europeană precizează că a avut rol de observator la o reuniune de la Budapesta, de zilele trecute, când miniştrii de externe din Ungaria, Serbia, Turcia, Grecia şi Macedonia au discutat despre alternative de aprovizionare cu gaz, în urma eşecului proiectului South Stream.
Comisia Europeană se declară pentru diversificarea rutelor de gaze, rămânând însă în spiritul creării unei uniuni energetice a statelor membre ale blocului comunitar.