"Răzbunarea lui Dumnezeu", parte a antiaerienei iraniene
Exerciţiul tactic numit "Sarollah" (răzbunarea lui Dumnezeu) a fost anunţat în contextul în care Israelul a intensificat în ultimele săptămâni referirile la un posibil atac militar împotriva obiectivelor nucleare iraniene.
Articol de Paul Poteraşi, 20 Februarie 2012, 17:37
Iranul a lansat luni "mari manevre pentru a întări apărarea antiaeriană" a obiectivelor "sensibile şi în special nucleare", a anunţat agenţia oficială IRNA, citând un comunicat al comandamentului apărării antiaeriene iraniene, informează AFP.
Aceste manevre de patru zile vor avea loc în "jumătatea de sud a ţării", la graniţa Golful Persic, a adăugat agenţia, precizând că vor fi utilizate o mare gamă de rachete, sisteme radar şi de aviaţie ale Iranului.
Exerciţiul tactic numit "Sarollah" (răzbunarea lui Dumnezeu) a fost anunţat în contextul în care Israelul a intensificat în ultimele săptămâni referirile la un posibil atac militar împotriva obiectivelor programului nuclear iranian.
Israelul şi o parte a comunităţii internaţionale suspectează Teheranul, în pofida dezminţiririlor, că încearcă să se doteze cu armă atomică sub acoperirea programului nuclear civil, ale cărui zone de umbră au fost condamnate de şase rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU din 2006.
Manevrele anunţate luni, care se vor desfăşura pe o suprafaţă de 190.000 kmp, vizează întărirea coordonării între forţele ce depind de Gardienii revoluţiei şi cele ale armatei tradiţionale, a precizat comunicatul comandamentului apărării antiaeriene iraniene.
Duminică, Iranul anunţase că a decis să oprească exporturile de petrol pentru un total de şapte state europene, Franţa, Italia, Spania, Grecia, Portugalia, Olanda şi Marea Britanie, dar măsura va fi aplicată pentru început împotriva companiilor franceze şi britanice.
Iranul face astfel astfel un pas înaintea Uniunii Europene, care încă mai discută despre cum poate fi aplicat, în etape, embargoul asupra petrolului iranian.
Uniunea Europeană a încearcat astfel să determine Iranul să renunţe la programul nuclear suspectat că este pentru obţinerea de arme nucleare, dar deocamdată Teheranul nu se arată afectat de această măsură, ba chiar mai mulţi oficiali iranieni au declarat că Iranul are alternative de export.
Între 18 şi 20% din petrolul iranian era destinat până acum pieţei europene, a doua cea mai mare pentru Iran, după China.