Războiul vinului, final amânat
Exporturile de vin din R. Moldova în Rusia nu vor fi deocamdată sistate, după ce autorităţile de la Chişinău au propus un plan de acţiuni pentru întărirea controlului asupra calităţii vinurilor livrate în Rusia.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 31 Iulie 2010, 07:53
Exporturile de vin moldoveneşti în Rusia nu vor fi deocamdată sistate, aşa cum anunţase anterior serviciul rus.
Decizia a fost luată la sfârşitul întâlnirii dintre ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguţă, şi şeful serviciului sanitar veterinar de la Moscova, Ghennadi Oniscenko.
Diplomatul Republicii Moldova i-a remis gazdei sale un plan de acţiuni propus de autorităţile de la Chişinău pentru întărirea controlului asupra calităţii vinurilor livrate în Rusia.
Potrivit reporterului nostru Lina Grâu, surse din cadrul Ministerului Moldovean de Externe au declarat pentru Radio România Actualităţi că planul propus de autorităţile moldovene a fost acceptat pentru discuţii şi urmează să fie examinat la nivel de experţi, pentru a depăşi problemele existente.
Moscova a blocat acum o lună câteva partide importante de vinuri la vamă, anunţând că acestea conţin un produs chimic extrem de nociv.
Analiştii politici internaţionali au pus însă acest gest pe seama supărării Moscovei legată de semnarea de către preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, a decretului privind decretarea zilei de 28 iunie 1940 drept zi a ocupaţiei sovietice.
Chişinăul spune că Moscova a început să aplice un standard nou de certificare, fără să-şi pună la curent partenerii moldoveni.
Şeful veterinar rus a acuzat însă guvernul de la Chişinău de incompetenţă şi de faptul că ar fi renunţat la controlul calităţii vinurilor.
Ministrul agriculturii, Valeriu Cosarciuc, a anunţat că autorităţile moldovene au înăsprit acest control, însă au constatat că verificările suplimentare demonstrează de cele mai multe ori că vinurile corespund tuturor rigorilor.
"Cel mai important este ca să primim din partea Federaţiei Ruse pachetul de cerinţe faţă de calitatea şi inofensivitatea produselor alcoolice, adică să fie foarte clare care sunt aceste cerinţe.
"Noi avem pachetul de documente primit la 25 ianuarie 2007", a declarat Valeriu Cosarciuc.
Diversificarea pieţelor, soluţie pentru vinurile din Republica Moldova
Autorităţile din Republica Moldova recunosc totuşi că problema vinurilor reflectă şi o atitudine politică a Moscovei faţă de guvernarea proeuropeană de la Chişinău.
"Sigur că există implicaţii politice. Asta este realitatea", a declarat ministrul economiei, Valeriu Lazăr.
El a adăugat că diversificarea pieţelor de export este o soluţie pentru vinurile moldoveneşti, dar una care nu poate avea efecte imediate, în timp ce ameninţarea rusească ar fi o lovitură contondentă cu efecte imediate.
"Pe termen scurt, noi nu putem face abstracţie de piaţa Federaţiei Ruse.
"Fără îndoială, preocuparea noastră este să diversificăm pieţele de desfacere, şi lucrul ăsta se întâmplă, dar reorientarea fluxurilor comerciale dă efecte în cinci, în zece, în 15 ani de zile, niciodată nu dă efecte pe termen scurt", a explicat Valeriu Lazăr.
Pieţei europene îi revin, în acest moment, 14% din cantitatea de vinuri exportate de Republica Moldova, printre principalii consumatori fiind şi România, iar pentru anul viitor Uniunea Europeană a promis dublarea cotei de import pentru vinurile din Republica Moldova.