Războiul din Ucraina: Situația la zi
Cele mai recente știri privind conflictul declanșat de Rusia în Ucraina.
Articol de Radio România Actualităţi, 17 Iunie 2022, 20:37
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, susţine că ţara sa a fost forţată să înceapă operaţiunea militară specială, așa cum numesc ruşii războiul împotriva Ucrainei și obiectivele acesteia vor fi duse până la capăt. Liderul rus şi-a început discursul de astăzi de la Forumul Economic de la Sankt Petersburg cu o oră mai târziu decât era planificat din cauza unui atac cibernetic (RRA).
Autoritățile de la Chișinău s-au angajat în ultima perioadă cu adevărat pe calea reformelor și a combaterii corupției - este unul din argumentele folosite de Comisia Europeană, care a recomandat astăzi ca Republica Moldova să primească statutul de țară candidată la Uniunea Europeană. Pentru Ucraina, Comisia are aceeași recomandare; pentru Georgia, în schimb, mai este nevoie de reforme până la obținerea acestui statut. Decizia finală privind o începere a negocierilor de aderare aparține celor 27 de state membre și trebuie luată în unanimitate (RRA).
Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat vineri că nu are obiecții cu privire la aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană în urma deciziei istorice a Comisiei Europene de a sprijini cererea în acest sens a administraţiei de la Kiev. "Nu avem nimic împotrivă. Nu este un bloc militar. Este dreptul oricărei țări de a adera la uniuni economice", a spus Vladimir Putin vineri, întrebat fiind despre perspectivele aderării Ucrainei la UE (Reuters).
Premierul britanic, Boris Johnson, s-a întâlnit vineri, la Kiev, cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în cadrul celei de-a doua sa vizite în capitala Ucrainei de la invazia rusească din luna februarie. "Multe zile ale acestui război au dovedit că sprijinul Marii Britanii pentru Ucraina este ferm și hotărât. Mă bucur să-l revăd pe marele prieten al țării noastre, Boris Johnson, la Kiev", a afirmat dl Zelenski într-un comunicat (Reuters).
Ministerul rus al Apărării susține că aproximativ 7.000 de mercenari străini și instructori militari din 64 de țări ar fi sosit în Ucraina de la începutul războiului, iar 2.000 dintre aceștia ar fi fost uciși. Purtătorul de cuvânt al ministerului afirmă chiar că rușii au liste nominale cu acești luptători străini pe care insistă să-i numească mercenari. România ar fi pe locul doi, după Polonia, între țările europene, cu peste 500 de oameni, din care 102 ar fi fost ucişi, iar 98 ar fi plecat deja din Ucraina (RRA).
Organizatorii concursului Eurovision au anunţat că nu va fi posibil ca Ucraina să găzduiască ediţia de anul viitor, din cauza războiului. Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune şi-a exprimat regretul în legătură cu decizia. Autorităţile ucrainene sperau să poată organiza evenimentul, după câştigarea concursului de anul acesta (BBC).
(Sumar de știri realizat pe baza fluxului de monitorizare Rador)