Războiul din Ucraina a costat Germania, până acum, "peste 200 de miliarde de euro"
Războiul din Ucraina, una dintre temele care vor fi abordate în cadrul reuniunii miniştrilor de externe G20.
Articol de Vlad Drăghicescu, Bonn, 21 Februarie 2024, 15:02
Războiul din Ucraina este una dintre temele care vor fi abordate în cadrul reuniunii miniştrilor de externe G20, organizaţie care reuneşte principalele 20 de economii globale.
Rusia s-a plâns că discutarea acestui subiect este destructivă şi a denunţat ceea ce a numit "politizarea G20".
Ministrul german de externe a spus însă, înainte de plecarea spre summit, că preşedintele rus, Vladimir Putin, este responsabil pentru războiul de agresiune din Ucraina şi impactul său la nivel global.
Numai în Germania, costurile generate de acest conflict se ridică, până acum, la 200 de miliarde de euro.
"Să ne opunem, cu umanitatea şi angajamentul nostru faţă de dreptul internaţional, cruzimii unor actori precum guvernul rus, care sunt preocupaţi doar de legea celui mai puternic", a declarat şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock.
Aseară, înainte de a părăsi Germania cu destinaţia Rio de Janeiro, unde are loc reuniunea G20, ea şi-a exprimat convingerea că întreaga lume ar avea de câştigat dacă regulile internaţionale convenite de comun acord ar fi respectate.
Doamna Baerbock, care vineri va susţine cuvântări la Adunarea Generală a ONU de la New York şi la Consiliul de Securitate pentru a marca doi ani de la invazia rusă în Ucraina, a explicat faptul că G20 a fost fondat cu încrederea că soluţiile comune sunt posibile dacă lumea îşi uneşte forţele.
Războiul din Gaza şi ameninţarea unei conflagraţii în Orientul Mijlociu vor juca un rol important în cadrul reuniunii G20, alături, desigur, de războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina.
Potrivit institutelor economice din Germania, războiul din Ucraina a costat Republica Federală, până acum, peste 200 de miliarde de euro.
În special, costurile ridicate ale energiei au frânat creşterea economică germană cu 2,5 puncte procentuale, respectiv cu 100 de miliarde de euro în 2022.
O situaţie similară se înregistrează şi în 2023 până în prezent, a explicat şeful Institutului de Cercetări Economice de la Düsseldorf, Marcel Fratzscher.