Războiul din Siria, "un pericol pentru statele vecine"
Tot mai numeroase informaţii arată că elemente jihadiste de inspiraţie Al Qaeda acţionează pe partea siriană a Platoului Golan.
30 Aprilie 2013, 10:14
Războiul din Siria este o tragedie pentru poporul sirian, dar şi un pericol pentru statele vecine, afirmă purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Ierusalim, Yigal Palmor, într-un interviu pentru Radio România.
Între ameninţările subliniate de diplomatul israelian, se află răspândirea violenţelor dincolo de graniţele siriene, armele chimice ale forţelor guvernamentale siriene, care putea scăpa de sub control, şi preluarea unor teritorii siriene de către Iran prin intermediul unor formaţiuni Hezbollah.
În Statele Unite, tot mai multe voci se fac auzite şi se cere preşedintelui american, Barack Obama, să arate mai multă determinare în legătură cu situaţia din Siria, pentru că administraţia americană nu poate rămâne credibilă atât în dosarul sirian, cât şi în legătură cu dosarul negocierilor cu Iranul.
Se pune întrebarea dacă grupări teroriste care acţionează în Siria nu reprezintă deja o ameninţare pentru securitatea Israelului.
Sunt tot mai numeroase informaţiile potrivit cărora elemente jihadiste de inspiraţie Al Qaeda acţionează pe partea siriană a Platoului Golan.
ly Karmon, analist la Centrul de studii strategice de la Herzliya.
"Se ştie de mai multe luni că elemente islamiste sau grupuri care sunt asociate mai mult sau mai puţin cu Al Qaeda controlează majoritatea satelor care se află pe partea siriană a Platoului Golan.
"Încă luptă împotriva armatei siriene, mai ales în zona de frontieră cu Iordania, şi regimul de la Damasc a dat ordin trupelor care se află aproape de Înălţimile Golan să se retragă spre capitală pentru a întări apărarea poziţiilor importante strategice pentru regim.
"Lideri ai acestor grupuri au ameninţat prin intermediul internetului că, după căderea regimului Assad, vor continua lupta împotriva Israelului.
"Există această ameninţare. Au fost de asemenea mai multe incidente: tirurile cu arme uşoare şi grele, urmate de ripostele israeliene.
"Şi cred că armata se pregăteşte pentru a contracara aceste elemente periculoase, duşmane, care nu sunt controlate de vreo autoritate centrală.
"Spre deosebire de Peninsula Sinai, unde autorităţile de la Cairo fac eforturi pentru a controla situaţia în teren într-o regiune complexă din punct de vedere topografic, în Siria, potrivit experţilor, în viitorul apropiat s-ar putea să nu vedem o autoritate centrală care să controleze aceste elemente, care încă nu sunt organizate, precum Hezbollah.
"Este vorba de elemente divizate, fiecare grup are un lider care se proclamă tot ce vrea.
"Există şi un fel de coaliţii. Una dintre acestea reuneşte 11 grupuri islamiste diferite.
"De asemenea, s-a încercat o unificare între Al Nusra şi alte grupări de inspiraţie Al Qaeda.
"Situaţia este foarte instabilă şi, ceea ce este mai grav, în Siria sunt depozite foarte importante de arme chimice.
"Pericolul ca acest arsenal să ajungă în mâinile unor asemenea elemente dacă regimul Assad pierde controlul va determina Israelul să intervină", a adăugat ly Karmon.
Presa de la Beirut relatează despre prezenţa a mii de luptători Hezbollah în Siria.
Despre implicarea miliţiilor şiite în războiul civil din Siria, purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de Externe, Yigal Palmor, într-un interviu pentru Radio România.
"Războiul din Siria este, bineînţeles, o tragedie pentru poporul său, dar şi un mare pericol pentru statele vecine.
"Există în mod clar pericolul răspândirii violenţelor dincolo de graniţe, în alte ţări din zonă.
"În plus, este posibil ca arme chimice să cadă în mâinile grupărilor teroriste sau în mâinilor altor elemente necontrolate.
"Acest lucru reprezintă o îngrijorare comună pentru toate statele care se învecinează cu Siria şi considerăm că trebuie să ne coordonăm eforturile, astfel încât să prevenim orice posibil pericol care ar putea veni dinspre această zonă.
"Trebuie să ştiţi de asemenea că gruparea Hezbollah şi Iranul luptă alături de armata siriană împotriva rebelilor şi, din acest motiv, implicarea lor profundă în acest război reprezintă un alt pericol, mai ales în ceea ce priveşte eventualitatea ajungerii armelor chimice în mâinile grupării Hezbollah, recunoscută de multe ţări ca fiind o organizaţie teroristă sau, bineînţeles, există pericolul ca Iranul să preia controlul asupra unor zone din Siria prin intermediul Hezbollah şi împreună cu Hezbollah.
"Acest lucru poate duce la dezintegrarea teritoriului sirian în mai multe părţi controlate de diferite autorităţi sau de diferite grupări, toate acestea ducând spre o anarhie totală, cum se întâmplă în Somalia, de exemplu", a precizat Yigal Palmor.