Rata şomajului în Uniunea Europeană este în scădere
Rata şomajului în Uniunea Europeană este în scădere, iar situaţia socială în blocul comunitar se îmbunătăţeşte, arată un raport al Comisiei Europene publicat joi.
Articol de Florin Lepădatu, 05 Iulie 2019, 08:10
Rata şomajului în Uniunea Europeană este în scădere, iar situaţia socială în blocul comunitar se îmbunătăţeşte, arată un raport al Comisiei Europene publicat joi.
Evaluarea pe acest an e dedicată dezvoltării durabile, având în vedere tendinţele pe termen lung, cum ar fi: îmbătrânirea populaţiei, globalizarea, transformarea tehnologică şi schimbările climatice.
Corespondenţă din Bruxelles ,reporter Amalia Bojescu: "Raportul Comisiei Europene arată că abordarea schimbărilor climatice şi creşterea economică merg mână în mână, iar din acest punct de vedere Uniunea Europeană trebuie să investească mai mult în competenţele cetăţenilor şi în inovare.
Cele mai performante întreprinderi din spaţiul comunitar sunt cele care investesc cel mai mult în formarea lucrătorilor şi în condiţii de muncă de înaltă calitate.
Potrivit evaluării comisiei, investiţiile sociale, cum ar fi accesul la servicii de îngrijire a copiilor şi educaţia copiilor preşcolari cresc productivitatea şi bunăstarea cetăţenilor.
O locuinţă accesibilă şi adecvată le permite europenilor să îşi utilizeze potenţialul pe piaţa forţei de muncă şi să participe la viaţa societăţii, se mai arată în raport.
De asemenea, rata şomajului din Europa este cea mai mică din istorie, iar numărul de persoane expuse riscului de sărăcie continuă să scadă.
Tranziţia către o economie neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon va spori numărul de locuri de muncă disponibile şi va avea un impact asupra structurii pieţei forţei de muncă, a distribuţiei locurilor de muncă şi a competenţelor necesare, se mai arată în raport.
Până în anul 2030, se aşteaptă ca tranziţia să creeze 1,2 milioane de locuri de muncă suplimentare, pe lângă cele 12 milioane de locuri de muncă deja preconizate.
Impactul tranziţiei va varia de la o ţară la alta şi de la un sector la altul.
Prin urmare, statele trebuie să se pregătească pentru a se asigura că cetăţenii din profesiile, sectoarele şi regiunile care sunt încă legate de modele cu emisii ridicate de carbon nu sunt lăsaţi în urmă.
O importanţă crucială o are integrarea dimensiunii sociale încă de la început.
De exemplu, prin măsuri care oferă sprijin pentru venit în perioada de tranziţie sau combină impozitarea mai ridicată a energiei cu redistribuirea.
Dialogul social poate contribui de asemenea la o tranziţie echitabilă, prin asigurarea implicării lucrătorilor şi angajatorilor.
Totodată, tranziţia ar putea atenua polarizarea actuală a locurilor de muncă ce este cauzată de automatizare şi digitalizare.
În acest sens, se pot crea locuri de muncă cu salarii şi competenţe medii, în special în sectorul construcţiilor şi al producţiei, mai apreciază Comisia Europeană."